7 шкідливих продуктів, що викликають старіння організму

З віком метаболізм в організмі сповільнюється, функція гормональної системи пригнічується, а шкіра покривається зморшками через зниження вироблення колагену і еластину. Старіння – це природний процес, який ми не в силах зупинити, але хороша генетика, ретельний догляд за собою і правильне харчування здатні творити чудеса. Приберіть з раціону всі перелічені нижче продукти – і ви зможете продовжити свою молодість.

Старіння шкіри: які напої його викликають?

На наш епідерміс згубно впливають спиртні напої, і цьому є розумне пояснення. Вчені довели, що алкоголь стимулює зневоднення, через що прояви зморшок на обличчі стають більш видимими. Таку думку висловлює у своїй книзі знаменита дієтолог Сара Джейн Бедвелл. Але старіння шкіри – це не єдиний побічний ефект від вживання спиртного. Високоградусні напої розширюють кровоносні судини на обличчі, тому  любителів розслаблятися таким чином легко впізнати по червоному, до того ж опухлому обличчі і мішкам під очима.

Передчасне старіння – заслуга продуктів харчування в вакуумних упаковках

З розвитком хімічної промисловості, появою всіляких консервантів, барвників, підсилювачів смаку і кольору ми отримали можливість готувати їжу рідше, адже продукти з такими добавками відрізняються великим терміном придатності. Всілякі напівфабрикати звільнили нас від необхідності стояти біля плити після важкого трудового дня, адже тепер достатньо розігріти млинці або будь-який готовий обід в мікрохвильовій печі і вгамувати свій голод. Проблема тільки в тому, що така страва ніякої користі організму не несе, а тільки шкодить, адже хімічні добавки сприяють утворенню в організмі вільних радикалів – головних винуватців як передчасного старіння, так і онкологічних недуг.

Сіль і всі багаті нею продукти, як активатори раннього старіння

Першими на думку спадають різні соління й маринади, але багато солі містять і всіма улюблені ковбаси, копченості, сосиски та інші вироби м’ясної промисловості. У великих кількостях сіль утримує воду в організмі, провокуючи набряки, а вони візуально додають нам зайвих років, але не тільки цей побічний ефект позитивно впливає на старіння. Вся справа в тому, що з віком в організмі знижується вироблення колагену і еластину, в результаті чого підвищується крихкість кісток і ризик перелому. Скупчення солі ще більше погіршують нинішнє становище, адже через них м’язи, кістки і тканини отримують недостатню кількість мінеральних солей.

Цукор і всі солодощі – головні вороги нашої молодості

Цукор безпосередньо прискорює старіння шкіри і всього організму, так як має властивість відкладатися про запас в колагенових волокнах епідермісу, тим самим знижуючи його пружність. Крім того, саме продукти розпаду цукру притягують і затримують вільні радикали, про шкоду яких для молодості вже було сказано. Вживаючи цукор та інші солодощі у великій кількості, можна спровокувати порушення обміну речовин і ослаблення імунного захисту, а в цьому випадку говорити про продовження молодості не доводиться. Крім того, на засвоєння цукру організм витрачає велику кількість кальцію, вимиваючи цей мінерал з кісток і підвищуючи їх крихкість, як і сіль. Цукор вважається і головним винуватцем відкладення жиру, а не секрет, що люди із зайвою вагою виглядають набагато старше своїх підтягнутих і струнких одноліток.

Трансжири і себум – де взаємозв’язок?

Про шкоду їжі, багатої трансжирами, вже сказано чимало. Вона виступає однією з головних причин розвитку атеросклерозу, інсульту, інфаркту, цукрового діабету та інших захворювань. Але як вона активізує передчасне старіння? Сьогодні вчені довели, що трансізомери здатні підвищувати рівень «шкідливого» холестерину в крові і знижувати рівень «хорошого». Тим самим вони пригнічують роботу корисних для нашого організму поліненасичених жирних кислот. А якщо врахувати, що секрет, який виділяється на поверхню шкіри, захищає її від негативного впливу навколишнього середовища і утримує в собі вологу, практично повністю складається з цих кислот, неважко здогадатися про наслідки вживання в їжу маргарину, різних закусок, солодощів, заморожених продуктів і стимулювання старіння.

Крім того, вчені довели, що трансгенні жири сприяють розвитку в організмі запалення, а значить і появи на обличчі вугрів, акне і інших дефектів, що вносять свою лепту в справу старіння шкіри. А ще вони роблять її вразливою до ультрафіолетового випромінювання, яке не щадить нашу дерму, активізуючи її в’янення.

Енергетичні напої – старість на зміну бадьорості

Здавалося б, про шкоду енергетичних напоїв знають навіть діти, але мало хто замислюється про раннє старіння, підносячи до губ баночку з приємним на смак напоєм. А тим часом в його склад входить кофеїн, який не тільки викликає звикання, змушуючи купувати продукт знову і знову, але і призводить до зневоднення, що також не сприяє свіжості і юності. В енергетиках і дуже багато цукру і кислот, які руйнують емаль зубів, наділяють їх жовтуватим відтінком, що тільки додає нам віку. І якщо спочатку ми відчуваємо приплив бадьорості і сил, то в наслідку відчуваємо себе втомленими і розбитими, але ж погодьтеся, досить важко виглядати молодше за свої роки при такому самопочутті.

Рафінована олія

Ми не замислюючись використовуємо її для приготування їжі, вважаючи, що це корисніше, ніж смажити м’ясо або щось інше на маргарині або топленому салі. Однак, передчасне старіння – це «заслуга» саме рафінованої олії, яка при виробництві проходить багатоступеневу обробку. Для розчинення зерен, тобто безпосереднього вилучення з них олії використовується токсичний нафтохімічний продукт гексан, і хоча виробники запевняють нас, що в наслідку від його з’єднань в продукті не залишається і сліду, лікарі радять не поспішати вірити їм на слово. Крім того, після вилучення масла його піддають процедурі видалення смолистих і клейких речовин, а разом з ними і поживних елементів типу мінералів і вітамінів, і в кінцевому підсумку ми отримуємо щось, позбавлене будь-якої користі, та ще й шкідливе для організму.

Поділись


Новини партнерів