Експерти: деяким людям краще не пити каву взагалі

Кофеїн може підвищити продуктивність спортсменів. Але він допомагає не всім. Нове дослідження, проведене в Університеті Джеймса Медісона, показало: у 10% спортсменів через кофеїн знижується швидкість. У дослідженні взяли участь 101 спортсмен чоловічої статі, пише The Daily Mail.

Добровольцям давали таблетки з кофеїном. Велика частина учасників після таблеток пробігла 6 кілометрів швидше на 5%. Однак деякі з них, через вживання кофеїну, пробігли цю дистанцію на 14% повільніше. У цих людей був генетичний варіант, що утруднює перетравлювання кофеїну. Кофеїн залишається в організмі таких людей. Він позитивно впливає на їх когнітивні функції, але підвищує кров’яний тиск і ризик серцевого нападу.

За словами вчених, важливу роль в метаболізмі кофеїну грає ген CYPIA2. Приблизно у 50% людей є варіант даного гена, що забезпечує швидкий метаболізм кофеїну. У 40% присутній генетичний варіант, пов’язаний із середньою швидкістю метаболізму кофеїну, а у 10% – варіант, що уповільнює метаболізм цього з’єднання.

Поділись


Новини партнерів