Вчені розповіли про нову небезпечну властивість кухонної солі

Надмірне вживання солі може бути небезпечним для людей з гіпертензією.

Фахівці проаналізували раціон харчування більше чотирьох тисяч чоловік у віці 40-59 років, які брали участь в дослідженні INTERMAP, яке проводилося в 1997-1999 роках. Впродовж чотирьох днів у добровольців відстежували показники здоров’я, включаючи концентрацію іонів калію і натрію в зразках сечі, а також вагу і артеріальний тиск. Крім того, вчені визначили кількість споживаних продуктів, пов’язаних з низьким кров’яним тиском, включаючи фрукти і овочі, багаті вітаміном С, клітковиною і омега-3-ненасиченими жирними кислотами.

Дослідники виявили кореляцію між гіпертензією та вживанням великої кількості солі. Кожні додаткові сім грамів хлориду натрію пов’язані зі збільшенням систолічного артеріального тиску на 3,7 міліметра ртутного стовпа. При цьому показники кров’яного тиску не приходили в норму, навіть якщо випробовувані часто їли продукти з високим вмістом калію та інших корисних для серцево-судинної системи речовин.

Лікарі рекомендують щодня вживати не більше шести грамів солі, в Великобританії люди, в середньому, споживають 8,5 грама солі на день, а в США, Китаї і Японії – 9,6, 13,4 і 11,7 грама.

Джерело

Поділись


Новини партнерів