Смажена їжа не шкідлива для шлунку

Голландські дослідники виправдали приготування їжі на великому вогні – вони стверджують, що речовина акриламід, яка утворюється при смаженні продуктів, не шкодить шлунково-кишковому тракту. Проте, медики застерігають від споживання в підвищених кількостях жирних, калорійних і багатих вуглеводами продуктів харчування, в яких міститься акриламід.

З 1994 року міжнародне медичне співтовариство кваліфікувало акриламід як канцероген, але фахівці стверджують, що ці висновки були зроблені в результаті неправильних тестувань на тваринах – їм давали в 100 тисяч разів більше хімічної речовини, ніж зазвичай людина отримує з їжею.

Лікарі Маастрихтського університету розглянули вплив акриламіду на 120 тисяч чоловік. Цей хімікат також зустрічається в картоплі-фрі, тістечках і каві. Найчастіше люди отримували шкідливу речовину саме при споживанні кави, кондитерських виробів і смажених страв. Був зроблений висновок, що акриламід ні в продуктах, ні при приготуванні їжі на високій температурі не шкодить кишечнику, шлунку, підшлунковій залозі і стравоходу.

Читайте також: Що категорично не можна робити, якщо ви захворіли на грип

Хіміки пояснюють, що акриламід формується в продуктах при температурі понад 120 градусів Цельсія, але потім він фільтрується і розчиняється в воді. Однак гастроентерологи підозрюють, що акриламід може мати негативний вплив на роботу організму через гормональний шлях.

Джерело

Поділись


Новини партнерів