Топ 5 найкорисніших продуктів жовтня

Осінь вже встигла порадувати нас достатком овочів і фруктів. Коли, як не восени, можна вбирати в себе всілякі вітаміни? Спеціально для вас ми підібрали п’ять найкорисніших продуктів жовтня.

Гарбуз дуже добре засвоюється організмом людини і виключає проблеми з шлунком або кишечником. У ньому багато води і мало рослинної клітковини.

Ароматна гарбузова м’якоть багата вітамінами. Є в ньому і вітамін С, який врятує від осінніх застуд, і вітаміни групи В, які не тільки справляться з втомою, дратівливістю і безсонням, а й зроблять волосся пишним, а нігті міцними, і вітаміни А і Е – головні борці зі зморшками і передчасним старінням, і вітамін К, що впливає на згортання крові, якого практично немає в інших овочах.

Гарбуз корисно їсти при гіпертонії, а півсклянки свіжого гарбузового соку, змішаного з 2 ст. л. меду, корисно приймати на ніч – така суміш заспокоює нервову систему.

Буряк. Краса цього яскравого коренеплоду в тому, що він зберігає всі свої корисні властивості в будь-якому вигляді, як його не готуй.

Буряк містить клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, вітаміни С, В1, В5, В6, РР, Е, фолієву кислоту, провітамін А, а також яблучну, лимонну, щавлеву, винну і молочну органічні кислоти, необхідні для перетравлення їжі. Завдяки барвникам, яким буряк зобов’язаний своїм насиченим кольором, знижується артеріальний тиск, підвищується міцність капілярів і поліпшується кровотворна функція.

Капуста. Це відмінне джерело клітковини, вітамінів А, D і К, фолієвої кислоти, а також великої кількості мікроелементів. При цьому калорійність її тільки 22 ккал в одній чашці.

Капуста також багата антиоксидантами і регулярне її споживання сприяє зниженню ризику розвитку раку. Цей овоч можна їсти сирим, вареним. Готувати з капусти можна солодкі і солоні страви, подавати автономно, наприклад, в якості салату, або додавати в супи, запіканки, бутерброди, і багато іншого.

Інжир.  Зазвичай ми бачимо тільки сушений інжир, але восени можна купити і свіжий.

У плодах інжиру багато вітамінів, мінеральних речовин, клітковини, заліза і фосфору, білків і цукрів! А за вмістом калію інжир поступається лише горіхам. У сухому інжирі цукру більше, ніж в фініках, а заліза більше, ніж в яблуках. А ось жирів – всього 1,3 відсотка. Медики рекомендують використовувати інжир як потогінний, жарознижуючий, протизапальний засіб.

Молочний напій, зварений з інжиром, – один з найсильніших засобів від застуди. З плодів інжиру варять варення, джем, з ними готують м’ясо, салати, з них роблять вино.

Калина. За складом вітамінів калина – ягода унікальна. Вона багата на корисні речовини і, крім того, широко використовується в кулінарії.

Гіркі ягоди калини містять багато вітаміну С, а також вітаміну Р, необхідного для того, щоб організм повністю засвоїв аскорбінову кислоту. Завдяки цьому калину часто використовують для лікування застуди, а також як профілактичний засіб в розпал епідемії грипу та ГРЗ. Особливо добре бореться відвар ягід калини з бронхітом, ангіною, тонзилітом і навіть запаленням легенів.

Велика кількість вітаміну К робить ягоди калини незамінними помічниками серця і судин. Ягоди калини багаті пектинами і дубильними речовинами, через що нормалізується робота шлунково-кишкового тракту.

Поділись


Новини партнерів