16 ознак раку, які люди часто ігнорують

Рання діагностика дає великі шанси на лікування!

Усвідомлюючи будь-які зміни, біль і проблеми із здоров’ям, які ви випробовуєте, має первинне значення. Вірите або ні, але загальні симптоми, які здаються незначними, часто попереджають про ознаки раку.

Рекомендується проконсультуватися з лікарем у той момент, коли ви випробовуєте щось незвичайне, оскільки це може допомогти запобігти і виявити рак на початковій стадії. Перевірте деякі з найбільш поширених застережливих ознак раку!

16 симптомів раку, які ви не повинні ігнорувати!

1. Горбки під шкірою

Якщо ви помітили горбок, він може з’явитися у будь-якій частині тіла, негайно звертайтеся до лікаря! Необхідно, якнайшвидше встановити правильний діагноз.

2. Зміна шкіри

Якщо ви помітили які-небудь зміни в родимках, появу веснянок або бородавок, зверніться до лікаря. Ці зміни можуть вказувати на рак шкіри, який може бути добре таким, що піддається лікуванню, якщо його виявити вчасно.

3. Зміна сечі

Якщо ви помітили кров в сечі або відчули біль під час сечовипускання, проконсультуйтеся з вашим лікарем відразу. Ці симптоми можуть бути ознакою раку сечового міхура, передміхурової залози або нирок.

4. Зміна функцій кишківника

Будь-які зміни в русі кишківника, такі як час, розмір і кількість, необов’язково мають бути пов’язані з раком. У більшості випадків це результат певних продуктів або ліків, які ви приймаєте. Проте, якщо це відбувається регулярно, проконсультуйтеся з вашим лікарем.

5. Кашель і охриплість

Постійний кашель впродовж більше трьох тижнів вимагає медичної допомоги. Симптоми, такі як задишка і біль в грудях, можуть вказувати на важкий або гострий стан, таке як пневмонія.

6. Трудність ковтання

Варто звернути увагу на трудність при ковтанні, якщо немає інших симптомів застуди або інших захворювань. Це може бути симптоми раку в горлі, стравоходу або шлунку.

7. Тривалий біль в горлі

У разі, якщо ви випробовуєте постійне запалення горла, це може вказувати на щось серйозніше, таке як рак гортані або горла.

8. Нез’ясовний біль

Біль – це звичайна реакція організму на будь-яку проблему зі здоров’ям. При відчутті тривалих болів, рекомендується консультація лікаря. Як пояснюють онкологи, біль від раку означає, що він вже поширився по усьому тілу.

9. Нез’ясовна втрата ваги

Якщо ви втратили багато ваги, яка не може бути пояснена стресом, змінами у вашому раціоні або фізичному навантаженні, негайно зверніться до лікаря. Втрата 4-5 кг і більше, може вказувати на рак. Це дуже часто зустрічається у пацієнтів з раком підшлункової залози, стравоходу, легенів і шлунку.

10. Кровотеча

Отримайте консультацію лікаря, якнайскоріше, якщо у вас є нез’ясовна кровотеча, наприклад:

– Кров із заднього проходу
– Кров при кашлі
– Кровотеча між періодами
– Кров в сечі

11. Часта застуда і інфекції

В деяких випадках постійна або тривала застуда може бути показником ракового стану, такого як лімфома. Лейкемія, рак клітин крові, також може викликати такі симптоми, як часті інфекції, застуда, втома і біль в кістках або суглобах.

12. Слабкість і втома

Слабкість і втома, які зберігаються впродовж тривалого періоду, повинні оцінюватися лікарем, тому що це може бути ознакою багатьох видів раку.

13. Хронічна печія

Печія є головним симптомом кислотного рефлюксу, але якщо вона є постійною, це може бути ознакою стравоходу Барретта або раку стравоходу. Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі “Клінічна гастроентерологія і гепатологія”, запалення тканин стравоходу, викликане хронічною печією, підвищує ризик розвитку раку стравоходу.

14. Жовтяниця

Жовтяниця – це медичний термін, який описує пожовтіння шкіри і білку очей, викликане високим рівнем білірубіну в крові. Хоча це зазвичай є симптомом захворювання печінки або жовчного міхура, іноді вона також може бути викликана раком підшлункової залози.

15. Зміни в нігтях

Іноді незвичайні зміни на нігтях можуть бути індикатором багатьох видів раку, таких як рак шкіри, печінки або легенів. Деякі із застережливих знаків включають:

· Чорні або коричневі плями під нігтями можуть бути ознакою раку шкіри.

· Припухлість кінчиків пальців рук або ніг (збільшені кінчиків нігтів) пов’язані з раком легенів.

· Бліді або білі нігті зазвичай є ознакою зниження функції печінки, але в деяких випадках це може також вказувати на розвиток раку печінки.

16. Хрипи і задишка

Хоча хрипи і задишка зазвичай пов’язані з іншими захворюваннями, в деяких випадках ці симптоми можуть також вказувати на наявність раку легенів.

Джерело

Поділись


Новини партнерів