4 продукти, які допоможуть вам у боротьбі з безсонням

Поширеність безсоння та порушень сну неухильно зростає. Немало цьому посприяла пандемія, адже під час карантину графіки сну-неспання більшості людей було порушено. Зараз, коли звичний ритм життя поступово відновлюється, найкращий час подбати про свій режим сну, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Нестача сну викликає не якість конкретні симптоми, а погіршення стану здоров’я загалом. Більшість людей ігнорує наслідки недосипання доти, доки вони не починають впливати на їхнє повсякденне життя.

Останнє, що спадає нам на думку, коли мова йде про відновлення графіку та покращення якості сну – це зміни в харчуванні. І дарма. Дослідження показують, що деякі продукти можуть вам сильно у цьому допомогти.

Ось 4 продукти, які варто включити в раціон людям, що страждають на безсоння:

Мигдаль і волоські горіхи. Мигдаль – це багате джерело мелатоніну, який є основним гормоном сну, що регулює внутрішні годинники тіла і подає сигнал організму готуватися до сну. Серотонін – це нейромедіатор, який відповідає за покращення вашого настрою та регулювання травлення, апетиту та пам’яті. І мигдаль, і волоські горіхи сприяють вивільненню серотоніну. Крім того, мигдаль містить магній, а волоські горіхи – триптофан. Вони також допомагають покращити ваш сон.

Жирна риба. Жирні сорти риби, як лосось, скумбрія або тунець, містить жирні кислоти омега-3, які допомагають зміцнити здоров’я мозку та покращити якість сну. Докозагексаєнова кислота, що міститься в жирній рибі, посилює вироблення мелатоніну, тому вона допомагає заснути швидше.

Ромашковий чай. Ромашковий чай виготовляють з засушених квітів цієї рослини. Як відомо, чашка ромашкового чаю здатна заспокоїти та викликати сонливість. Це відбувається завдяки присутності в ньому антиоксиданту, який називається апігенін. Він зменшує тривожність та має заспокійливий ефект. А найкраще те, що ромашковий чай зовсім не містить кофеїну.

Молоко. Один з найвідоміших способів швидше заснути – це випити чашку теплого молока. Молоко містить триптофан, кальцій, вітамін D та мелатонін. Всі ці чотири сполуки беруть участь у регуляції сну. Зокрема, триптофан взаємодіє з певними хімічними речовинами мозку, які відповідають за підтримку біологічного годинника, що регулює час сну та пробудження.

Окрім включення цих продуктів в раціон, варто також уникати післяобіднього сну. Між останнім прийомом їжі та сном має бути проміжок мінімум в дві-три години. Крім того, не слід вживати кофеїн або алкоголь, якщо ви збираєтесь лягати спати менш, ніж через три години після цього.

Поділись


Новини партнерів