Вчені розповіли, чому так важливо уникати дефіциту вітаміну D

Науковці знайшли ще одну вагому причину підтримувати нормальний рівень вітаміну D в нашому організмі. Виявилось, що дефіцит вітаміну D під час раннього розвитку може порушити метаболічний баланс між ростом організму і накопиченням жиру, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

У дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports, використовувались моделі даніо. Виявилось, що існує зв’язок між вітаміном D та метаболічним гомеостазом, тобто рівновагою.

“При дефіциті вітаміну D спостерігалась як гіпертрофія, так і гіперплазія, тобто збільшення і розміру жирових клітин, і їх кількості”, – сказав автор дослідження Сет Кулман з Університету штату Північна Кароліна в США.

“Також у даніо були вищі рівні тригліцеридів та холестерину, що є ознаками дисбалансу в обміні речовин, які можуть призвести до серцево-метаболічних захворювань”, – додав Кулман.

В поєднанні з затримкою рості, ці дані свідчать про те, що вітамін D відіграє важливу роль у тому, направиться енергія на ріст, або ж на накопичення жиру.

Науковці тримали риб на трьох варіантах дієти – одна група зовсім не вживала вітамін D, одна мала раціон, багатий на вітамін D, а третя група була контрольною.

Риби дотримувались своїх дієт чотири місяці, потім дослідники виміряли  їх ріст, щільність кісткової тканини, рівні тригліцеридів, ліпідів, холестерину та вітаміну D. Вони також вивчили ключові метаболічні шляхи, пов’язані з виробленням, зберіганням, мобілізацією та стимулюванням росту жиру.

Даніо в групі, яка не вживала вітамін D, були в середньому на 50% меншими, ніж в інших двох групах, а також мали відчутно більші запаси жиру. Після первинного тестування даніо з дефіцитом вітаміну D отримували збагачену вітаміном D їжу протягом шести місяців. Це робилось для того, щоб зрозуміти, чи можна усунути наслідки нестачі вітаміну D. Риба справді продовжила рости, а також почала використовувати жирові запаси, але так і не змогла наздогнати у розмірах рибин, що входили до інших груп, а також зберегла надлишкові запаси жиру.

За словами науковців, їхня робота показує, що дефіцит вітаміну D може впливати на метаболізм, порушуючи нормальний баланс між ростом організму і накопиченням жиру. З якихось причин, енергія, яка мала б витрачатись на ріст, йде на створення жирових запасів, і наслідків цього позбутись не так легко.

В майбутніх дослідженнях вчені хочуть розглянути потомство рибин з групи, що мала дефіцит вітаміну D, щоб визначити чи має цей вид харчового дефіциту  епігенетичний ефект.

Читайте також: Науковці назвали вітамін, який зменшує ризик смерті від коронавірусу

Поділись


Новини партнерів