Науковці назвали вітамін, який зменшує ризик смерті від коронавірусу

Вітамін D потрібен організму для здійснення багатьох функцій. Він сприяє засвоєнню кальцію з їжі, що дуже важливо для зміцнення кісток, зубів, м’язів і навіть нігтів. Крім цього вітамін D має велике значення для підтримки здоров’я імунної системи, що зараз особливо важливо, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

За словами дослідників з Бостона, вітамін D не лише допомагає зменшити імовірність інфікування COVID-19, а і сприяє прискоренню одужання.

Згідно дослідження, опублікованого в журналі Plos One, достатній рівень вітаміну D в організмі може зменшити потребу в кисні у пацієнтів, які страждають на коронавірус.

Науковці мали на меті дослідити зв’язок між рівнями 25-гідроксивітаміну D в сироватці крові та його впливом на несприятливі клінічні результати, а також параметрами імунної функції та смертності від інфекції SARS-CoV-2.

В дослідженні взяли участь 235 пацієнтів, інфікованих COVID-19. 74% пацієнтів мали важку форму хвороби, а 32,8% – достатньо вітаміну D в організмі. Було виявлено кореляцію між нормальним рівнем вітаміну D в організмі та зниженням тяжкості симптомів хвороби. 9,7% пацієнтів старше 40 років, у яких рівень вітаміну D був достатнім, померли від інфекції, порівняно з 20% пацієнтів, що мали нестачу цієї поживної речовини.

“Рекомендація збільшити споживання вітаміну D серед населення, і зокрема серед госпіталізованих пацієнтів, може мати потенційні переваги для зменшення тяжкості перебігу хвороби і смертності від COVID-19”, – пишуть автори у звіті.

Харчовими джерелами вітаміну D є жирна риба, яєчні жовтки, гриби, цільні злаки та збагачені молочні продукти.

Поділись


Новини партнерів