На що можуть вказувати проблеми зі сном

Вітамін В12 важливий для роботи мозку та підтримки здоров’я серцево-судинної системи. Він стимулює утворення еритроцитів, і його нестача може викликати різні тривожні симптоми, включаючи порушення циклу сну та неспання, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Кілька досліджень показали, що вітамін В12 бере участь у регулюванні циклів сну і неспання, допомагаючи синхронізувати циркадні ритми. Також він безпосередньо впливає на якість сну. Науковці підтверджують зв’язок дефіциту вітамін В12 з безсонням, а його надлишок – зі зменшенням тривалості сну.

Дослідження, проведене Національним інститутом здоров’я США та Національною медичною бібліотекою США, розглядало можливість лікування порушень сну за допомогою вітаміну В12. Однією з пацієнток була сліпа 15-річна дівчинка, яка страждала від порушення циклу сну. Щодоби їй вводили 1,5 мг вітаміну В12 і незабаром цикл сну відновився. Він залишався в нормі увесь час, поки дитина приймала препарат.

У іншому дослідженні, опублікованому в журналі Academia, капсули з вітаміном В12 допомогли відновити нормальний цикл сну-неспання у пацієнта, який багато років страждав на безсоння та головний біль. Також він мав легкий гіпотиреоз. Вчені зазначили, що проблеми зі щитовидною залозою часто супроводжуються дефіцитом вітаміну В12, тому пацієнт почав приймати добавки з ним. Та несподівано, вони допомогли пацієнту відновити нормальний сон.

Найбагатшим на В12 продуктом є м’ясо. Наприклад, порція яловичої печінки на 81 г містить цілих 67,3 мікрограма вітаміну B12. Також гарними джерелами цього вітаміну є жирна риба та яйця.

Поділись


Новини партнерів