Дієтолог дав рекомендації щодо покращення сну

Сон вкрай важливий для здоров’я людини. Нормальний нічний відпочинок відновлює тіло та розум. Багато людей перед сном гортають стрічки своїх соцмереж на смартфонах і планшетах, що порушує їхній графік сну. Нестача сну – це фактор ризику цілого ряду хронічних захворювань, серед яких діабет, гіпертонія, хвороби серця та депресія, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Одним з факторів, що впливають на режим сну є раціон харчування. Дієтолог Пуджа Шарма пояснює: “Сон неможливо визначити кількісно або кваліфікувати. Але ви можете зрозуміти, чи добре ви спали. Якщо вранці ви маєте набряки, відчуваєте втому чи млявість, це означає, що ви не отримали достатнього відпочинку. Нестача сну вплине на вашу поведінку наступного дня. Переїдання та великі проміжки між прийомами їжі є наслідком недосипання”.

Ось, які зміни вона пропонує внести в раціон, щоб покращити якість сну:

Зменшіть вживання кофеїну. Особливо важливо не вживати кофеїн перед сном. Кофеїн – це стимулятор, тому він може викликати проблеми зі сном. Чашечка кави, випита ввечері, може довго не дозволяти вам заснути.

Почніть пити чай з ромашки. Цей трав’яний напій має заспокійливий ефект, розслабляє тіло та розум. Доведено, що ромашковий чай допомагає швидше заснути і покращує якість сну.

Вечеряйте легкими стравами. Жирна та важка їжа може викликати дискомфорт і проблеми з травленням. Це суттєво ускладнює засинання. Обирайте для вечері легкі продукти і намагайтесь їсти за 2-3 години до того, як ляжете спати.

Пийте тепле молоко з медом. Дослідження показують, що вживання теплого молока з медом має заспокійливий ефект та сприяє здоровому сну.

Порушення режиму сну знижує вироблення білих кров’яних тілець та цитокінів, які допомагають захищати організм від інфекцій. З порушеннями сну за останні кілька місяців у всьому світі зіткнулись тисячі людей.

Намагайтесь щовечора лягати спати в один і той самий час, переконайтесь, що ви спите не менше за 7-8 годин щодня. Уникайте перегляду телевізора та вживання алкоголю за кілька годин до сну. Ваше тіло потребує відновлення та відпочинку, які ви одержите тільки під час сну. При цьому пам’ятайте – ви не можете компенсувати нестачу сну протягом тижня, відсипаючись на вихідних.

Поділись


Новини партнерів