Вчені встановили зв’язок між сном та схудненням

У наш час люди дуже стурбовані своєю фізичною формою. Усі хочуть бути підтягнутими та стрункими. В той же час, напружений графік часто не залишає часу для приготування здорових страв та занять спортом. Через це зайва вага та ожиріння з кожним роком стають все більш поширеними, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Часто люди вважають, що фізичної активності та дієти буде достатньо, щоб скинути вагу, але нещодавній аналіз показав, що не менш важливим є здоровий сон. Якщо людина не отримує 7-9 годин сну на добу, вона може набрати зайвих кілограмів. Нестача сну напряму впливає на метаболізм, апетит та вибір продуктів харчування.

В організмі людини є два гормони, які регулюють апетит – лептин і грелін. Їхня секреція залежить від сну. Лептин відповідає за зниження апетиту, тоді як грелін посилює голод.

У випадку недосипання, рівень греліну зростає, а лептину знижується. Тоді ми відчуваємо сильніший голод і нам важко контролювати кількість калорій і розмір порцій. Споживаючи більше калорій, ніж потрібно, людина набирає вагу.

Впливає нестача сну і на вибір продуктів. Коли людина не отримує нормального відпочинку, у неї виникає сильний потяг до страв і закусок, багатих на швидкі вуглеводи, як печиво, чіпси та цукерки.

Крім перерахованого, недосипання позначається також на метаболізмі глюкози. Коли ми їмо, рівень глюкози в крові зростає і підшлункова починає виробляти інсулін, який переробляє глюкозу в організмі. Якщо людина погано спить, здатність організму метаболізувати глюкозу знижується. У довгостроковій перспективі це може призвести до ожиріння та діабету 2 типу.

Таким чином, недосипання впливає на накопичення жиру та знижує ризик ожиріння. До того ж, нестача сну ускладнює схуднення навіть при здоровому раціоні і обмеженому споживанні калорій.

Поділись


Новини партнерів