Стало відомо, як раціон впливає на психічне здоров’я

У кишечнику людини містяться тисячі бактерій, з якими ми існуємо у взаємовигідному симбіозі. Майже кожна людина має свій унікальний мікробіом, який формується протягом перших трьох років її життя. Та ви можете вжити заходів для покращення середовища кишечника та відновлення балансу мікробіому в будь-якому віці, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Високооброблені харчові продукти впливають на мікрофлору кишечника негативно, збільшуючи ризик захворювань. Вони містять цукор, крохмаль, гідрогенізовані жири, харчові барвники та підсилювачі смаку. Всі вони додаються, щоб підсилити смак та зробити продукти більш економічно вигідними. Прикладами таких продуктів є фаст-фуд, фасовані закуски, локшина швидкого приготування та консерви. Вони є звичайною частиною західної дієти і потроху проникають у всі куточки світу. Тому важливо покращити свій раціон, перш ніж приймати пробіотики та пребіотики, які відновлюють баланс кишкової мікрофлори.

Пракріті Поддар, фахівець з питань психічного здоров’я, пояснює зв’язок між здоровим харчуванням та вашим настроєм. Насправді, він більш складний, ніж ви думаєте. Майже 95% серотоніну, нейромедіатора, який бере участь в регулюванні апетиту, сну, настрою, а також в пригніченні болю, виробляється в шлунково-кишковому тракті, який вкритий мільйонами нервових клітин. Тому кишечник не лише перетравлює їжу, а і керує емоціями. Розуміння зв’язку кишечник-мозок дозволяє отримати глибше розуміння зв’язку між дієтою та психічними розладами, включаючи тривогу та депресію.

Коли баланс між корисними та шкідливими бактеріями кишечника порушується, збільшується ризик виникнення цілої низки захворювань, включаючи запальні хвороби кишечника, ожиріння, астму, діабет, метаболічний синдром та когнітивні порушення. Для того, щоб підтримувати цей баланс, потрібно вживати більше фруктів, овочів та продуктів з цільного зерна. Збільшіть споживання клітковини та продуктів, що містять пробіотики, як от звичайний йогурт. Скоротіть вживання червоного м’яса і замініть його на морепродукти та нежирне м’ясо птиці.

Дослідження, опубліковане в журналі Molecular Psychiatry, показало, що здоровий та збалансований раціон на кшталт середземноморської дієти та уникання продуктів, що викликають запалення, можуть захистити від депресії. Але врахуйте – хоча здорова дієта може допомогти, вона повинна бути лише частиною комплексного плану лікування, ви не зможете позбутись психічних проблем тільки за допомогою зміни харчування. Остерігайтесь тих, хто обіцяє вивести вас з депресії за допомогою дієти. У випадку важкої депресії варто звернутись до фахівця з психічного здоров’я.

Поділись


Новини партнерів