Низькожирова дієта проти низьковуглеводної: яка ефективніша?

Час від часу деякі дієти стають шалено популярними. Ще зовсім недавно увесь світ божеволів від кето-дієти, а зараз фітнес гуру активно просувають дієти з низьким вмістом вуглеводів та жирів, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Обидва варіанти дієти показали гарні результати, але дискусії щодо того, котра з них краща, не стихають. Ось, що вам потрібно знати про дієти з низьким вмістом вуглеводів та низьким вмістом жиру:

Дієта з низьким вмістом вуглеводів, як випливає з її назви, передбачає обмеження споживання вуглеводів. При цій дієті лише 10-30% від загальної кількості калорій можна отримувати з вуглеводів. Тобто, якщо ви споживаєте 2000 калорій на день, то можна з’їдати лише 20-150 г вуглеводів. При цьому така дієта обмежує споживання не лише солодощів, підсолоджених напоїв та рафінованого борошна, а і здорових вуглеводів, наприклад з бобових та цільного зерна. Зате вона передбачає збільшення частки білків у раціоні, які можна знайти у рибі, яйцях, горіхах, некрохмалистих овочах та пісному м’ясі.

У дієті з низьким вмістом жиру з жирів можна отримувати не більше, ніж 30% калорій. Вона передбачає скорочення споживання всіх видів жирів, як шкідливих, так і корисних, які можна отримати з авокадо, горіхів, насіння, незбираного молока та рослинних олій. Можна вживати лише продукти, які містять мало жирів, або зовсім їх не містять. Це можуть бути фрукти, продукти з цільного зерна, яйця, овочі, знежирені молочні продукти та м’ясо птиці без шкіри.

Дослідження, опубліковане в Cell Metabolism, показало, що скорочення споживання жиру ефективніше зменшує жирові запаси організму. Однак дієта з низьким вмістом вуглеводів більш ефективно зменшувала масу тіла. При цьому численні дослідження показали, що результати обох дієт відносно нетривалі. Крім схуднення, обидві дієти піднімають рівень “хорошого” холестерину, тимчасово знижують артеріальний тиск та покращують секрецію інсуліну.

Поділись


Новини партнерів