Науковці встановили, як знизити ризик виникнення діабету

Два нових дослідження показали, що збільшення частки овочів та фруктів в раціоні допомагає знизити ризик виникнення діабету 2 типу, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

В першому дослідженні взяли участь 9700 людей з діабетом 2 типу та 13600 здорових людей з восьми європейських країн. Вони брали участь у довготривалому дослідженні взаємозв’язку раку та харчування.

Після поправок на спосіб життя та соціальний стан дослідження показало, що ті, хто споживає більше фруктів та овочів має на 50% менше шансів захворіти на діабет, ніж ті, хто має найменшу кількість цих продуктів в раціоні.

Як підрахувала Ніта Фохурі та її колеги з Кембріджського університету, кожні додаткові 66 грамів фруктів та овочів на день можуть знизити ризик виникнення діабету на 25%.

Друге дослідження проводилось у США, в ньому взяли участь 158000 жінок та 36000 чоловіків. Після поправок на спосіб життя та фактори ризику, пов’язані з харчуванням, результати показали, що ті, хто споживав найбільше продуктів з цільного зерна мали на 29% шансів менше захворіти на діабет 2 типу, ніж ті, хто споживав їх найменше.

Що стосується конкретних продуктів, то одна або кілька порцій цільнозернового сухого сніданку на день зменшували ризик діабету на 19%, а щоденне вживання цільнозернового хліба – на 21%, порівняно з вживанням однієї порції цих продуктів на місяць.

Регулярне вживання вівсянки знижує ризик виникнення діабету на 21%, висівок – на 15%, а коричневий рис та зародки пшениці – на 12%.

Хоча жодне з досліджень не визначило механізм впливу фруктів, овочів та цільних зерен на ризик діабету, обидві команди заявили, що їхні результати підтверджують обґрунтованість дієтичних рекомендацій щодо збільшення споживання цих продуктів.

Дослідження були опубліковані 8 липня в BMJ.

Поділись


Новини партнерів