5 вечірніх звичок, які не дозволяють вам заснути

Коли світ зіткнувся з поширенням коронавірусу і країни вимушено ввели карантин, експерти помітили, що ми стоїмо на порозі кризи психічного здоров’я. Багато людей повідомляли про проблеми зі сном, а запити “не можу спати” та “безсоння” стали одними з найпопулярніших у пошукових системах, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Сон та психічне здоров’я тісно пов’язані. Дослідження неодноразово підтверджували, що нестача сну може поглибити проблеми з психічним здоров’ям, наприклад спричинити загострення депресії.

Для того, щоб швидше заснути і краще спати, потрібно відмовитись від 5 звичок, які негативно впливають на сон та психічне здоров’я.

Перш за все, потрібно відмовитись від вживання кофеїну в другій половині дня. Кофеїн бадьорить, саме тому стільки людей у світі починає свій день з чашки гарячої кави. Тому коли ви вживаєте кофеїн перед сном, це ускладнює засинання. Ви не повинні вживати кофеїн принаймні 3-4 години перед сном.

Доведено, що синє світло екранів шкідливе для очей, особливо при використанні гаджетів в темний час доби. Крім того, воно перешкоджає виробленню мелатоніну, який викликає відчуття сонливості. Фахівці рекомендують утриматись від використання телефонів та планшетів принаймні за годину до сну, щоб швидше заснути і прояснити думки. Не варто братись за телефон і зранку після пробудження. Відкладіть це хоча б на годину.

Багато хто доповнює вечерю келихом пива або вина, однак краще відмовитись від цієї звички, якщо ви хочете покращити свій сон. Алкоголь порушує гормональний фон організму та суттєво погіршує якість сну.

Якщо для вечері ви обираєте жирну та важку їжу, вони можуть спричинити підвищене газоутворення та кислотність шлунка. Їжа, багата на вуглеводи, спричиняє різкий підйом рівня цукру в крові та сплеск енергії, що ускладнює засинання. Вечеряти краще поживними та легкими стравами, багатими на клітковину.

Є у списку шкідливих для сну звичок доволі несподівана річ – це виконання фізичних вправ перед сном. Багато хто вважає, що це допоможе покращити якість сну, але насправді фізична активність підвищує рівень ендорфінів, що робить нас більш енергійними та не дозволяє заснути.

Поділись


Новини партнерів