Експерти розказали, чи справді кава без кофеїну корисна для здоров’я

Багато людей не можуть уявити свій день без кави. Вона допомагає прокинутись зранку та зняти напругу після довгого робочого дня. Кава освіжає розум і допомагає відновити запаси енергії. Всі ці властивості кава має завдяки кофеїну, який є природним стимулятором. Однак з часом з’ясувалось, що надмірне вживання кофеїну пов’язане з різними проблемами зі здоров’ям. Тому на ринку з’явився варіант кави без кофеїну, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Кава без кофеїну візуально та за смаковими якостями нагадує звичайну каву, але кофеїну вона містить мізерну кількість. Зазвичай її виготовляють з кавових зерен, з яких перед обсмажуванням та подрібненням видаляють більшу частину кофеїну. Для цього кавові зерна замочують в органічних речовинах, таких як активоване вугілля, надкритичний вуглекислий газ, метиленхлорид або етилацетат.

Не зважаючи на назву, кофеїн кава без кофеїну все-таки містить. Однак, значно менше, ніж звичайна. Якщо стандартна чашка кави містить 80-100 мг кофеїну, то така ж порція безкофеїнової кави містить до 15 мг.

Дослідження 2017 року показало, що кава без кофеїну не шкодить здоров’ю, однак використання метиленхлориду для видалення кофеїну з кавових зерен викликає певну стурбованість. Річ у тім, що вдихання навіть незначної кількості цієї речовини може вплинути на роботу ЦНС та тимчасово порушити координацію. Також це може стати причиною головного болю, сонливості, дратівливості, тощо.

В той же час, дослідження показують, що кава без кофеїну може бути корисною для людського організму. Наприклад, огляд 2017 року показав, що вона знижує ризик виникнення певних видів раку.

Кава без кофеїну містить всього на 15% менше антиоксидантів, ніж звичайна. Ці антиоксиданти втрачаються при видаленні кофеїну з кавових зерен. Антиоксиданти допомагають зменшити шкоду, заподіяну вільними радикалами та окислювальний стрес. Відомо, що вони знижують ризик хвороб серцю, діабету 2 типу та раку.

Крім антиоксидантів кава без кофеїну містить деякі вітаміни групи В, магній та калій.

Поділись


Новини партнерів