Вчені з’ясували, як обмеження в харчуванні впливають на тривалість життя

Всім відомо, що переїдання призводить до ожиріння, яке є фактором ризику діабету другого типу, захворювань серця, хвороб суглобів та інших проблем зі здоров’ям. Логічно припустити, що обмеження харчування повинні мати протилежний ефект, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Але нещодавнє дослідження свідчить, що ми можемо помилятись. Хоча раніше вважалось, що спартанська дієта сильно збільшує тривалість життя і допомагає затримати прихід багатьох вікових хвороб, нещодавнє дослідження показало, що тривалість життя і загальне здоров’я не пов’язані на пряму з обмеженням раціону харчування.

Дослідники з лабораторії Капахі Інституту Бака вивчили 160 генетично відмінних видів плодових мушок, щоб оцінити залежність від поживних речовин тривалості життя та вікових змін у фізичній активності для вимірювання тривалості здорового періоду.

Команда виявила, що хоча 97% видів мушок показали певне збільшення тривалості життя або покращення стану здоров’я після введення обмежень у харчуванні, лише у 50% спостерігався суттєвий позитивний вплив обмежень раціону на обидва показники. При цьому 13% видів ставали більш енергійними після введення обмежень у харчуванні, але помирали швидше. 5% жили довше, але їхнє загальне здоров’я погіршилось.

Результати дослідження були опубліковані в журналі “Current Biology”.

Панкай Капахі, доктор наук, професор Інституту Бака і старший автор дослідження, пояснив: “Дієтичне обмеження діє, але не може бути панацеєю для тих, хто хоче продовжити період здоров’я, затримати появу вікових захворювань та збільшити тривалість життя. Наше дослідження показує, які наслідки може мати обмеження в харчуванні для людей, оскільки всі ми різні і, швидше за все, реакція кожного організму буде відрізнятись. Крім того, наші результати ставлять під сумнів ідею, що продовження тривалості життя завжди супроводжуватиметься покращенням стану здоров’я”.

Поділись


Новини партнерів