Збагачені продукти проти дієтичних добавок. Що корисніше для здоров’я?

Споживання фруктів та овочів двічі на день є важливою умовою отримання всіх необхідних поживних речовин та збереження здоров’я. І навіть за цих умов 2,5 мільярди людей по всьому світу зіткнулися з дефіцитом мікроелементів. Щоб вирішити цю проблему, на рубежі 30-их та 40-их років 20 століття було винайдено фортифікацію їжі, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Фортифікація їжі (або збагачення їжі) – це процес додавання до неї мікроелементів, яких вона не містить в природному стані. Це допомагає збільшити споживання вітамінів та поживних речовини та зменшити поширеність захворювань, пов’язаних з їх дефіцитом. Додавання йоду до солі та вітаміну D до молока є прекрасними прикладами збагачення їжі.

Однак зараз на ринку є безліч дієтичних добавок, і вважається, що вони краще вирішують проблему дефіциту тих чи інших речовин. Але питання в тому, що краще для здоров’я – збагачені продукти харчування чи дієтичні добавки.

З того часу, як фортифікована їжа з’явилась в магазинах, проблема дефіциту вітамінів та мінералів якщо і не зникла повністю, то все ж значно втратила свою гостроту. Про такі хвороби, як рахіт та подагра, забули практично скрізь.

Якщо доводиться обирати, то збагачена їжа значно краща за аптечні добавки. Вживання в їжу збагачених продуктів забезпечить вас тими поживними речовинами, яких може не бути в добавках. Коли ви їсте їжу, збагачену вітаміном D, ви також можете отримувати з нею кальцій. Проблема з добавками полягає в тому, що вони містять лише одну поживну речовину.

Якщо дивитись широко, то і збагачена їжа, і дієтичні добавки забезпечують нас тими поживними речовинами, яких ми потребуємо. Але дослідження показали, що деякі речовини засвоюються краще, якщо одержувати їх з харчових джерел та поєднувати з іншими речовинами, яких немає в добавках, але які можуть бути у продуктах.

При цьому варто бути обачними – деякі збагачені продукти можуть бути високообробленими і містити величезну кількість натрію та жиру. Крім того, передозування поживних речовин також матиме несприятливі для здоров’я наслідки. Тому слідкуйте, щоб та кількість поживних речовин, яку ви отримуєте щодня, не перевищувала безпечну дозу.

Поділись


Новини партнерів