7 перевірених способів добре відпочити вночі

Ви почуваєтесь втомленими, вам не вистачає енергії, концентрації і ви часто відчуваєте голод? Це може свідчити про те, що вам не вистачає здорового нічного сну, що призводить до порушення циркадних ритмів, пише Жіночий світ з посиланням на U.S.News.

На основі циркадних ритмів нашого організму вивільняються гормони, які допомагають контролювати рівень цукру в крові, артеріальний тиск, почуття голоду, настрій та багато іншого. Нестача якісного сну пов’язана з різноманітними проблемами зі здоров’ям, включаючи метаболічний синдром, діабет другого типу та гіпертонію.

Щоб отримати повноцінний відпочинок, необхідно налагодити режим сну. Карантин ідеально для цього підходить. Медики стверджують, що дорослій людині необхідно від 7 до 9 годин сну на добу. Сон тривалістю менше за 7 годин вважається недостатнім і має негативний вплив на здоров’я. Намагайтесь щовечора лягати спати в один і той самий час. Це дозволить налаштувати ваш внутрішній годинник, щоб ви швидше засинали та легше прокидалися.

Щоб організм перейшов у режим сну, потрібен певний час. Аби пришвидшити цей процес, проведіть останню годину перед сном за якоюсь заспокійливою діяльністю. Прийміть гарячу ванну з піною, послухайте розслаблюючу музику або почитайте книгу.  Але уникайте електронних пристроїв, таких як комп’ютери, ноутбуки, планшети та смартфони. Їхнє світло перешкоджає виробленню мелатоніну, нейрогормона, що формує ритм сну та неспання.

Якщо все ж необхідно працювати за комп’ютером допізна, скористайтесь спеціальними окулярами, які блокують синє світло екранів. Попередні дослідження говорять про те, що використання окулярів, що блокують синє світло, за три години до сну, може допомогти покращити якість сну, особливо серед тих, хто страждає від безсоння.

На якість нашого відпочинку впливає також те, на що ми досить рідко звертаємо увагу – це матрац. Якщо ваш матрац занадто м’який, занадто твердий або просто невірний – змініть його. При цьому відгуки покупців показують, що просто обрати найдорожчий матрац у магазині може бути зовсім невдалою ідеєю. Найкраще буде прийти в офлайн магазин та випробувати матрац, підбираючи варіанти з урахуванням особистих вподобань.

Значно можуть покращити якість нашого сну і фізичні навантаження. Навіть помірні та легкі фізичні вправи дадуть помітний результат. Ви можете виділити для занять спортом будь-який час доби, але уникайте тренувань пізно ввечері, перед тим, як лягати спати. Тілу потрібен деякий час, аби знову розслабитись.

Варто уникати вживання стимуляторів перед сном. Кофеїн та нікотин – це стимулятори нервової системи, які можуть не давати вам заснути, а алкоголь значно погіршує якість сну, коли організм починає його метаболізувати. Також не варто надто багато їсти на ніч, це може призвести до порушень травлення. Натомість, в якості вечірнього ритуалу, випивайте чашку трав’яного чаю або кави без кофеїну.

Дуже важливо, щоб ваша спальня використовувалась тільки для сну. Якщо вам не вдається заснути, вийдіть в іншу кімнату і займіться чим-небудь заспокійливим. Мета полягає в тому, щоб посилити зв’язок між вашим ліжком і сном, тому робочий комп’ютер ліпше розмістити в іншій кімнаті.

Поділись


Новини партнерів