Медики пояснили, як самотність впливає на імунітет та що з цим робити

Мінімум до 24 квітня ми перебуватимемо на карантині. Медики кажуть, що соціальна ізоляція може вплинути не тільки на фізичне і психічне здоров’я, а і на роботу імунної системи, пише Жіночий світ.

Якщо ви почуваєтесь самотньо і при цьому хворієте, між цим може бути зв’язок. Однак існує різниця між соціальною ізоляцією та самотністю – можна дотримуватись соціальної ізоляції, але самотніми не почуватись.

Лікар загальної практики Сома Мандал пояснює, що самотність може стати причиною стресу. Вивільнення гормонів стресу без реальної потреби може мати несприятливі для здоров’я наслідки.

“Хронічна самотність може призвести до погіршення нашої здатності реагувати на потенційні інфекції, а також до зниження сили нашої імунної відповіді”, – каже лікар швидкої допомоги Чіраг Шах.

Наприклад, два дослідження 2013 року виявили, що у самотніх дорослих людей стрес частіше призводив до появи запалень. Хоча в дослідженнях взяли участь лише 134 та 144 учасника, вони підтверджують результати інших досліджень на тваринах, які виявили зв’язок між самотністю та запаленнями, каже Мандал.

Запалення – це реакція на тілесні ушкодження – білі кров’яні клітини переміщуються до травмованої ділянки, що може викликати набряк або почервоніння. Як і стрес, запалення іноді необхідні нашому організму, але коли запалення виникає без потреби, воно може негативно впливати на здоров’я.

Для того, щоб визначити, як самотність впливає на здоров’я організму в цілому та на роботу імунної системи, потрібно провести більш масштабні дослідження, однак всі невеликі дослідження, проведені на даний момент, підтверджують, що самотність активує стресові реакції організму.

Щоб впоратись із самотністю під час соціальної ізоляції, потрібно зрозуміти, що це не одне і те ж саме. Самотність – це неприємне відчуття людини, яка перебуває на самоті чи в розлуці з близькими. А соціальна ізоляція – це об’єктивне фізичне розділення людей.

Дослідження виявили, що саме суб’єктивне відчуття самотності – а не об’єктивний рівень соціальної активності – впливає на ваше здоров’я. Наприклад, дослідження 2017 року встановило, що люди, які вважають себе самотніми, мали більше симптомів викликаних стресом захворювань, ніж люди, які себе самотніми не відчували. Тому важливо пригнітити саме відчуття самотності. Наприклад, дослідження 2019 року показало, що доступ до таких простих технологій, як радіо, телебачення чи комп’ютер, зменшив почуття самотності у учасників дослідження, більше половини з яких повідомили про проблеми з психічним здоров’ям. Проведене в 2016 році за участі 591 дорослої людини дослідження встановило, що використання соціальних мереж також зменшує почуття самотності.

Однак для молоді цей ефект дещо інший. Дослідження, проведене у 2018 році за участі 143 студентів, виявило, що учасники, які обмежили використання Facebook, Instagram та Snapchat 30 хвилинами на день, відчували себе менш самотніми, ніж ті, хто користувався соціальними медіа без обмежень.

Мандал стверджує, що для того, аби соцмережі допомогли впоратись із відчуттям самотності, потрібно використовувати їх безпосередньо для взаємодії з іншими людьми, а не просто переглядати публікації.

 

Поділись


Новини партнерів