Зміцнюємо здоров’я: вітамін С і D – джерела міцного імунітету

Загальновідомо, що до весни запас вітамінів в організмі людини виснажується, а у деяких людей – і зовсім вичерпується. І це, звісно, проблема – особливо, якщо взяти до уваги ще й невисоку «зимову» фізичну активність, і раціон холодної пори року, який залишає бажати кращого. Звідси наші втома, занепад сил, брак енергії, чутливість до інфекцій та вірусів – і потреба у додаткових вітамінах. Сезонних фруктів та овочів, здатних поповнити вітамінні запаси організму, навесні мало – вони з’являться і стануть доступними лише через кілька місяців, а це означає, що і збалансованим харчуванням проблему не вирішити. Але ж для працездатності й зміцнення імунної системи нам вкрай необхідні вітаміни С і D у достатній кількості!

Вітамін С

Вітамін С, відомий як аскорбінова кислота, абсолютно необхідний для міцного, стійкого імунітету і посилює здатність організму протистояти інфекціям. Він підтримує нормальну роботу імунної системи, має антиоксидантну дію – захищає від пошкоджень, викликаних вільними радикалами, і це доведений факт. Але ось складність: вітамін С розчиняється у воді, отже, наш організм не здатний його накопичувати, тому важливо стежити за регулярним поповненням запасу.

Рекомендована добова доза вітаміну С становить не менше 80 мг, але вона може бути збільшена, відповідно до рекомендацій лікаря, у періоди авітамінозу і епідемій – до 500-1000 мг на добу.

«Складно перерахувати всі корисні властивості вітаміну С, адже він «бере участь» у багатьох процесах, що відбуваються в людському організмі. Ми можемо не помічати дефіцит сьогодні, але зниження споживання вітаміну С робить людину більш вразливою до хвороб протягом тривалого часу, тому я наполегливо рекомендую стежити за дієтою, збалансованим харчуванням і використовувати в разі необхідності різні види добавок», – вважає експерт-дієтолог.

Вітамін D

Вітамін D також підтримує імунну систему в належному стані. Як показали дослідження, він відіграє ключову роль в активізації нашої резистентності, а це означає, що люди зі зниженим рівнем вітаміну D більш схильні до захворювань верхніх дихальних шляхів та до зараження певними захворюваннями. Ми знаємо, що 80% людської потреби у вітаміні D можна задовольнити завдяки сонячному світлу, а ще 10-20% – з допомогою збалансованого харчування, але у більшості випадків цього недостатньо. Чого тільки не вигадують люди, аби «добрати» до норми кількість цього важливого вітаміну! Деякі, наприклад, навіть відвідують солярій, хоч насправді так проблему не вирішити: штучне світло не замінить природне, якщо мова йде про вітамін D.

Кілька років тому медичні працівники заявили: до кінця зими і на початку весни переважна більшість європейців можуть відчувати дефіцит вітаміну D, і навіть здорова збалансована дієта не компенсує цю нестачу. Тому, разом зі здоровим харчуванням, навесні просто необхідно вводити в раціон цей вітамін в якості добавки. Це гарна ідея, особливо для пори року, коли на вулиці не так багато сонця, або коли нам необхідно довгий час перебувати в приміщенні. Рекомендована добова доза вітаміну D становить 1500-2000 МО (40-50 мкг).

Інформація надана ГО “Синергія в дії”

Поділись


Новини партнерів