Магній – один із семи макроелементів, що необхідні нашому організму. Дієтолог Аллі Грегг каже, що він впливає здоров’я кісток, серця, м’язів та нервів. Він також допомагає вашому організму контролювати енергію, рівень цукру в крові, артеріальний тиск та багато інших процесів, пише Жіночий світ.
Денна норма магнію залежить від віку та статі. В середньому денну потребу у ньому визначають так:
Від народження до 6 місяців | 30 міліграм (мг) |
7-12 місяців | 75 мг |
1-3 роки | 80 мг |
4-8 років | 130 мг |
9-13 років | 240 мг |
14-18 років | 410 мг для хлопчиків і 360 мг для дівчаток |
18+ років | 400-420 мг для чоловіків і 310-320 мг для жінок |
Вагітні жінки | 350-400 мг залежно від віку |
Жінки, які годують груддю | 310-360 мг залежно від віку |
Отримати магній можна з багатьох продуктів. Наприклад, дві скибочки цільнозернового хліба забезпечать вас приблизно 12% від добової потреби в магнії. Пів склянки вареного шпинату дадуть уже 20% добової норми, як і половина склянки вареної чорної квасолі. Загалом, якщо ви дотримуєтесь збалансованої дієти, скажімо середземноморської, то швидше за все, отримуєте необхідну кількість магнію.
Близько 60% магнію в людському організмі зосереджені у кістках та зубах, інші 40% – у тканинах м’язів. Магній бере участь у формуванні білків, реплікації та відновленні ДНК, метаболізації глюкози, скороченні м’язів. Його дефіцит може призвести до пародонтозу, остеопорозу, діабету другого типу, ішемічної хвороби серця та навіть інсульту.
Ранніми ознаками дефіциту магнію в організмі є:
- Тремтіння
- М’язові судоми
- Нудота
- Блювота
- Втрата апетиту
- Втома
- Слабкість
Здоровим людям рідко загрожує серйозний дефіцит магнію, але ті, хто страждає на захворювання шлунково-кишечного тракту, діабет другого типу, хронічний алкоголізм, а також люди похилого віку, мають підвищений ризик.