Поєднання вуглеводів і підсолоджувачів може вплинути на чутливість до інсуліну

Смак – це не просто відчуття, яке дає нам можливість насолоджуватись їжею. Колись він дозволяв людині відрізняти отруйні рослини від їстівних. Та і зараз відчуття смаку має велике значення для підтримки нашого здоров’я. Наприклад, коли ви п’єте чи їсте щось солодке, організм одразу починає виробляти інсулін, пише Жіночий світ з посиланням на Medical News Today.

Інсулін – надзвичайно важливий гормон, який регулює вміст цукру в крові. Зменшення чутливості до дії інсуліну може призвести до виникнення багатьох проблем з метаболізмом, включаючи розвиток цукрового діабету.

Нове дослідження, результати якого опубліковані в Cell Metabolism, показало, що поєднання продуктів з високим вмістом вуглеводів та штучних підсолоджувачів, суттєво знижує чутливість до інсуліну у дорослих.

“Коли ми вирішили провести це дослідження, то хотіли з’ясувати, чи багаторазове вживання штучних підсолоджувачів якось вплине на здатність солодкого викликати вироблення інсуліну”,- каже авторка дослідження доктор Дана Смолл.

“Це було б важливо, оскільки сприйняття солодкого смаку може втратити здатність регулювати метаболічні реакції, що готують організм до розщеплення глюкози або вуглеводів взагалі”,- додає вона”.

Але дослідники натрапили на іншу знахідку.

Для свого дослідження вчені набрали 45 здорових дорослих людей у ​​віці 20–45 років, які сказали, що вони зазвичай не вживають низькокалорійних підсолоджувачів. Ніяких змін у звичній дієті від них не вимагалось, крім споживання семи ароматизованих фруктових напоїв у лабораторії. Туди додавали або штучний підсолоджувач сукралозу, або звичайний столовий цукор.

Деякі учасники – які повинні були скласти контрольну групу – пили підсолоджені сукралозою напої, які також містили вуглевод мальтодекстрин. Його додавали, щоб контролювати кількість калорій, не роблячи напій солодшим.

Експеримент тривав два тижні. Науковці увесь час – до, під час та після експерименту – проводили додаткові тести, включаючи МРТ, щоб оцінити вплив на мозкову діяльність учасників різних смаків та виміряти їхні смакові сприйняття і чутливість до інсуліну.

Однак, проаналізувавши зібрані дані, вчені виявили, що саме контрольна група – учасники, які приймали сукралозу та мальтодекстрин разом – показали змінені реакції мозку на солодкий смак, а також змінили чутливість до інсуліну та обміну глюкози (цукру).  Щоб перевірити обгрунтованість цих висновків, дослідники попросили іншу групу учасників пити напої, що містять або окремо сукралозу, або мальтодекстрин протягом наступних 7 днів. Команда виявила, що ні підсолоджувач, ні вуглевод самі по собі не знижують чутливість до солодкого смаку або до дії інсуліну.

Вчені зауважують, що ці результати актуальні лише для сукралози. Щоб з’ясувати, чи працюють так само інші низькокалорійні підсолоджувачі, потрібні додаткові дослідження.

Науковці поки не знають точних причин, але вважають, що річ може бути у неправильних сигналах, які наш мозок отримує щодо кількості калорій. З часом це може призвести до порушення метаболізму і набору ваги.

 

Поділись


Новини партнерів