Науковці розповіли, який популярний продукт ослаблює імунітет людини

Сіль є, мабуть, на кожній кухні світу. Вона робить смак наших страв більш насиченим та яскравим. Однак, надмірне вживання солі шкодить нашому здоров’ю, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Food.

Давно відомо, що дієта з високим вмістом солі може підвищувати артеріальний тиск. Але останнє дослідження показало, що надмірне вживання солі шкодить також нашій імунній системі. Це з’ясували науковці з університетської лікарні міста Бонн.

Всесвітня Організація Охорони Здоров’я рекомендує дорослим людям вживати не більше п’яти грамів солі на день. За даними Інституту Роберта Коха, в середньому чоловіки споживають десять, а жінки – більше восьми грамів солі на день.

Хлорид натрію може підвищити артеріальний тиск, що врешті призводить до багатьох серцевих недуг. Доктор Крістіан Курц з Інституту експериментальної імунології Університету Бонна сказав: “Нам вперше вдалося довести, що надмірне споживання солі також має негативний вплив на імунну систему”.

Нирки регулюють виведення солі з організму.  Але вживання солі понад рекомендовану норму спричиняє накопичення глюкокортикоїдів в організмі. Це може перешкоджати функціонуванню імунних клітин у крові.

“Нам вдалося показати це на мишах із лістеріозом”,- заявила доктор Катажина Джобін, провідна авторка дослідження. “Ми тримали деяких з них на дієті з високим вмістом солі. У селезінці та печінці цих тварин ми нарахували в 100-1000 разів більше збудників хвороби, ніж в органах тих тварин, які перебували на нормальній дієті”,- додала Джоблін.
Аналогічне дослідження було проведене і на людях-добровольцях. Результати були опубліковані в журналі «Science Translational Medicine».

Поділись


Новини партнерів