У серпні дозріває чорна ягода – ожина, яка дуже високо цінувалася ще за часів Гіппократа. Лікарі рекомендують включити ожину в раціон людям, страждаючим від різних захворювань
Ожина – далека родичка малини, однак в нашій країні вона поширена не так широко. І дуже даремно. Користі від ожини не менше, а то й більше, завдяки цінним активним речовинам, що входять до її складу. У деяких країнах її вважають ліками від усіх хвороб і активно культивують в садівництві. А кому особливо потрібно і корисно їсти цю ягоду , яка достигає в серпні?
користь ожини
У ягоді міститься безліч антиоксидантів, які захищають організм від ракових пухлин і допомагають залишатися йому молодим. Причому цих речовин в ній більше, ніж в малині і томатах – визнаних лідерів за кількістю антиоксидантів.
Кахетіни, антоціани, флавоноли мають виражений протизапальний ефект.
Читай також: Чотири види болю, які сигналізують про серйозні захворювання
Величезна кількість вітамінів: А, В1, В2, Е, Р, С і РР, а також мінеральних речовин від магнію до заліза роблять цю ягоду прекрасним варіантом зміцнити імунітет, наситити організм корисними речовинами.
Кому потрібно їсти ожину
- Через малу кількість вуглеводів ожина рекомендується діабетикам.
- У 100 грамах ожини всього 43 калорії, її можна безпечно їсти тим, хто стежить за калорійністю свого харчування і сидить на дієті.
- Біофлавоноїди допомагають знизити неприємні відчуття під час менопаузи, відсунути настання клімаксу.
- Фенольні сполуки запобігають розвитку склеротичних захворювань, чудово впливають на судини, зміцнюючи їх.
- Ще Гіппократ був упевнений, що ожиною можна лікувати подагру і артроз. І дійсно, ягоди значно полегшують стан хворих цими недугами.
Читай також: Як не можна їсти дині та кавуни
- Ожина показана при багатьох серцево-судинних захворюваннях, і знижує артеріальний тиск, зміцнює серцевий м’яз, очищає судини від холестеринових бляшок.
- Легка сечогінна дія надає м’який очищуючий ефект на нирки і сечовидільну систему.
- А ось жовчогінні властивості у ожини дуже виражені. Саме тому вона показана при холециститі, так як сприяє підвищенню моторики жовчних проток.
Мабуть, тільки в одному випадку ожину не можна їсти – якщо у тебе проявилася алергія на цю ягоду. Причому вона може бути відразу, а може через кілька днів після вживання. Якщо ти пропонуєш малюкові ожину вперше, то роби це в першій половині дня і не більше 1-2 ягід протягом 3-4 днів.