Про користь баштанних, сезон яких набирає обертів, не знає тільки немовля. А ось що знижує корисність кавуна і дині, напевно знають не всі. Розібратися в цьому нам допомогли експерти: Борис Скачко, дієтолог, фітотерапевт, медичний блогер, і Олена Світко, натуропат.
- ЯКЩО З ХОЛОДИЛЬНИКА
У спеку кавун і диня, охолоджені до паморозі, – саме те. Але низькі температури знижують рівень антиоксидантів в м’якоті. А ось якщо зберігати плоди при кімнатній температурі – рівень корисних речовин зростає, так як кавун і диня продовжують дозрівати. Наприклад, на 20% стає більше каротиноїдів (для здоров’я очей) і лікопіну (антиоксиданту).
- куплю розрізаний
Адже це зручно: відразу видно, стиглий плід або не дуже, а завтра можна знову купити свіжу половинку. Але на поверхні баштанних можуть знаходитися збудники кишкових інфекцій. Ви не можете бути впевнені, що продавець перед тим, як розрізати, помив свій товар – а значить, при надрізання мікроби потрапляють на м’якоть. Також краще відмовитися від проб шматочка кавуна або дині перед покупкою.
- НЕ З’ЇДЖЕНІ ВЧОРА
Залишки баштанних при зберіганні стають розсадником патогенних мікроорганізмів. Це може вилитися в підвищене газоутворення і навіть отруєння. Тому доїсти надрізаний плід можна не пізніше ніж через 24 години.
- В МЕНЮ – ТРИЧІ В ДЕНЬ
Якщо здоровий стан ваших нирок і жовчного міхура не підтверджені діагностично, то ви не знаєте напевно, є у вас пісочок або навіть каміння в цих органах. Захоплення баштанними може зрушити їх і закінчитися хірургічним втручанням. Кавун і диня повинні бути на столі один раз в день, і їсти їх варто не до відвалу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
Розвантаження на баштанних кілька днів поспіль може навіть призвести до набору ваги: така дієта – низькокалорійна і малопоживна. Тому після закінчення розвантаження організм, щоб швидше добрати недоотримані калорії і корисні речовини, буде сигналити підвищеним голодом, і висока ймовірність, що людина стане переїдати.
- НА ДЕСЕРТ І вприкуску
Кавун або диню можна їсти або за півтори години до їжі, або через дві години після: міксування баштанних з будь-якою їжею призведе до бродіння, здуття і неповноцінного травлення. Адже кавун і диня перетравлюються в кишечнику, в той час як основна їжа – в шлунку. А неповноцінно переварена їжа – це шлях до інтоксикації.
КОРИСТЬ від насіння:
ПРОТИ ВТОМИ. Подрібніть блендером насіння кавуна або дині з водою в кашку. Їжте три тижні, по 1 ст. л. три рази на день, за годину до їди або через 2 год після. Клітковина в насінні – сорбент, ненасичені жири оздоровлять печінку, а вона нейтралізує токсини.
ВІД ЗМОРЩОК. Кавун і диня – джерело вітамінів А, С, В9, РР, калію і каротину. Щоб підсилити ефект омолодження, додайте в маску перемелені на кавомолці насіння баштанних в співвідношенні з м’якоттю 1: 1. Маску наносите 2-3 рази в тиждень, на 15-20 хвилин.