Медики розвінчали міф про неймовірну користь кави з лимоном

Кава та лимон – поширені продукти, які є практично на кожній кухні. Кожен із цих них не тільки дуже смачний, а і корисний для здоров’я, пише Жіночий світ.

Зараз набуває популярності поєднання цих двох багатих на антиоксиданти продуктів. Прихильники цього напоюю вважають, що потенційна користь переважає специфічність смаку. Медики вирішили це прокоментувати.

Вважається, що кава з лимоном сприяє схудненню. Взагалі лимону досить часто приписують здатність спалювати жир, однак насправді ані він, ані кава такої властивості не мають. Щоб схуднути, потрібно або скоротити споживання калорій, або збільшити їхню витрату. Тому це твердження помилкове.

Звісно, кофеїн, що міститься у каві, може ненадовго збільшити швидкість метаболізму, про це говорять як дослідження 1980-их років, так і сучасні. Однак ефект недовготривалий та слабкий. До того ж, його спостерігають незалежно від додавання у каву лимона.

Також існує думка, що кава з лимоном здатна зняти головний біль. Головні болі та мігрені вважаються одним з основних факторів, які призводять до зниження продуктивності праці серед людей, молодших за 50 років. У науковців немає єдиної думки стосовно використання кави для того, щоб зняти головний біль. Одна з гіпотез говорить, що кава звужує судини, зменшуючи прилив крові до мозку і, таким чином, знімає біль. Ще одна гіпотеза каже, що  кава здатна посилити дію знеболювальних. Однак противники цих гіпотез заявляють, що в поєднанні з шоколадом, алкоголем та цитрусовими, кава навпаки, посилює головний біль.

Тому такий напій може як полегшити, так і посилити головний біль. Якщо він його все-таки послабить, то це відбудеться за рахунок кофеїну у каві, а не через поєднання кави з лимоном.

Деякі люди вважають, що кава з лимоном нормалізує травлення і може зупинити діарею. При чому, для цього її не заварюють та п’ють, а їдять сухою. На цей час немає жодних підтверджень, що це допомагає зупинити діарею. Більше того, сечогінна дія кави може збільшити і так велику втрату вологи та призвести до зневоднення.

Також існує думка, що кава з лимоном корисна для нашої шкіри. І вона, мабуть, небезпідставна. Дослідження показують, що вживання кави покращує прилив крові до шкіри, робить її більш зволоженою, гладкою та зміцнює природній шкірний бар’єр. Лимон, в свою чергу, стимулює вироблення колагену та зменшує пошкодження, спричинені вільними радикалами і сонячним світлом. Однак, всі ці переваги ви можете отримати, вживаючи лимони та каву окремо.

Як і користь кави з лимоном, її шкідливість пояснюється шкідливістю кожного з інгредієнтів, а не їхнім поєднанням. Наприклад, останні дослідження показують, що алкогольні напої з кавою можуть викликати залежність від кофеїну, що регулярне вживання кофеїну призводить до порушень сну. Лимони ж можуть викликати алергії.

Поділись


Новини партнерів