Запасаємося на зиму: які продукти врятують від сухості шкіри і ламкості волосся

«Бадьорість духу, грація і пластика …» – співав колись Володимир Висоцький. Шкода, що вид сучасного «хомо офісус» в осінньо-зимовий період нагадує лише сумну картину: сірий колір обличчя, темні кола під очима, скарги на брак сну і відсутність бажання займатися спортом. Беремо себе в руки і міняємо ситуацію! Перш за все, почнемо з харчування:

Дари моря

Брак омега-3 жирних кислот в організмі веде до сухості і лущення шкіри, ламкість нігтів і уповільнення травлення. У період, коли на вулиці мінусова температура, радимо частіше їсти жирну рибу – лосось, горбуша, оселедець – і ікру. Також в цих продуктах міститься в достатній кількості вітамін Д, щоб задовольнити денну потребу організму. Цей «сонячний» вітамін відповідає за міцність кісток і зубів, здоровий тон шкіри.

Вівсянка

Не варто нехтувати таким простим і корисним сніданком, як вівсяна каша. У цій крупі міститься цинк, важливий для підтримки здоров’я імунної системи. У період, коли багато людей застуджуються і заражають оточуючих, за рахунок правильного харчування у вас знижується ризик розвитку хвороби. З інших плюсів вівсянки – грубі волокна і в’язка структура. Вівсяна каша обволікає стінки шлунку і кишечника, одночасно стимулюючи травлення. Радимо варити її на молоці і додавати свіжі фрукти і ягоди, щоб отримати заряд бадьорості у вигляді смачного сніданку з самого ранку.

Ківі

У боротьбі з вірусами також допоможе «заморський» фрукт. У стиглому ківі на 100 гр продукту міститься 138 гр вітаміну С! Порівняйте з 38 гр на 100 гр ваги мандарина – значна різниця, правда? Щоб не кривити обличчя від кислого смаку, завжди перевіряйте стиглість плоду перед покупкою: він повинен бути м’яким, але без темних плям з боків. А якщо все-таки купили незрілі ківі, складіть їх в поліетиленовий пакет разом зі стиглим бананом, щільно загорніть і приберіть на 1-2 дні в темне місце – плоди дозріють.

Горіхи

У цій групі продуктів теж містяться омега-3 у великій кількості. Вибирайте горіхи на свій смак, краще купувати не смажені, а сушені – в них зберігається більше корисних речовин. З’їдати 50-70 гр горіхів в день важливо для вашого репродуктивного здоров’я. Різке похолодання – завжди стрес для організму, що часто відбивається на зміні менструального циклу або нездужанні напередодні критичних днів. Додавання горіхів в раціон допомагає підтримати сили організму за рахунок балансу мікро- і макронутрієнтів.

Поділись


Новини партнерів