Чому чорні цятки – це нормально, а боротьба з ними – марна трата часу

Прийнято вважати, що ідеально чиста шкіра – одна з головних ознак краси і здоров’я жінки. Тому ті, кого природа не обдарувала ідеальною шкірою, прагнуть отримати її будь-якими способами. Однак, як стверджують фахівці, деякі вади шкіри є варіантом норми і їх зовсім не варто соромитися, пише Жіночий Світ.

Ми вивчили думки експертів і з’ясували, які явища ховаються під загальною назвою «чорні цятки» і чому вони не такі жахливі, як здаються на перший погляд.

Чорні цятки, або відкриті комедони, часто плутають з так званими Sebaceous filaments (в перекладі з англійської – «сальні нитки»). Перші мають темні і схожі на віск головки, другі – світліші, які майже не виділяються на поверхні і мають рідкувату консистенцію. На відміну від чорних цяток, сальні нитки – частина системи захисту шкіри, абсолютно природна особливість будови, з якою взагалі не варто боротися.

Різниця між вмістом комедону і вмістом пори видно неозброєним оком. Якщо видавити сальну нитку, вона і на вигляд буде ниточкою, білою або трохи жовтуватою. Внутрішнє наповнення чорної цятки набагато темніше і твердіше.

До речі, чорні цятки – це не бруд в буквальному сенсі цього слова, а всього лише видиме скупчення меланіну в пробці. У більшості випадків відкритий комедон випирає на поверхні шкіри – немов проситься на волю. В ідеалі позбавлятися від них потрібно тільки за допомогою вмілих рук косметолога.

Чому про сальні нитки не потрібно турбуватися?

Сальні нитки не відносяться до шкірних захворювань і зустрічаються у більшості людей. На жаль, часто помилково вважають, що ця особливість вимагає спеціального догляду, хоча краще рішення в цьому випадку – заспокоїтися і нічого не чіпати. У волосяних фолікулах нашої шкіри практично завжди міститься певна кількість себуму, змішаного з бактеріями і ороговівшими клітинами. Це говорить про те, що сальні залози знаходяться в нормі.

Крім того, видавлювати сальні нитки в жодному разі не можна, оскільки тоді залози почнуть виробляти ще більше себуму – так працює їх захисна функція. Сушити шкіру спеціальними масками і тоніком протипоказано по тій же причині.

Чорні цятки є у більшості людей

З такими проблемами, як розширені пори і комедони, стикається більшість людей. Навіть зірки не завжди можуть похвалитися ідеальною, порцелянової шкірою, незважаючи на те, що вони регулярно відвідують косметолога і можуть дозволити собі дорогі процедури.

Щоб поліпшити стан шкіри і перестати соромитися її недосконалостей, «вади» можна маскувати тональними засобами. Однак варто пам’ятати, що оптимальніше за все для цієї мети підійдуть некомедоногенні основи, що містять компоненти дбайливого догляду. Такі флюїди вдосконалюють зовнішній вигляд шкіри, не забиваючи пори, і часто мають у складі інгредієнти, які регулюють вироблення себуму.

Крім цього, фахівці рекомендують розчиняти поверхню сальних стовпчиків BHA-кислотами – тоді верхівки сальних ниток посвітліють і стануть менш видимими. Допомагає відлущування відмерлих клітин і постійне зволоження шкіри, а також засоби з ненасиченими жирними кислотами (олеїновою, лінолевою, арахідоновою).

Джерело

Поділись


Новини партнерів