Як правильно харчуватися під час вагітності

Кожна майбутня мама за допомогою їжі під час вагітності забезпечує харчування не тільки для себе, але й для дитини. Склад їжі, яка споживається в цей період, безпосередньо впливає на розвиток плода, на здоров’я жінки і дитини після пологів, позначається на звичках харчування малюка. Також важливо знати, що період вагітності – не найкращий час для кардинальної зміни раціону.

Речовини, які повинні бути присутніми в раціоні вагітної

Дуже важливий вітамін – фолієва кислота. Ця речовина профілактично впливає на дефекти розвитку, особливо хребта, необхідна для виробництва ДНК, впливає на кровотворення, запобігає деяким нервовим захворюванням. Фолієву кислоту можна споживати з цільнозерновими пластівцями, броколі, шпинатом, горіхами, деякими бобовими. Оскільки вона руйнується при приготуванні їжі, краще вживати більше свіжих, сирих овочів.

Не менш важливе залізо, що грає роль в кровотворенні. Воно міститься в м’ясі, маслах, горіхах.

Інший елемент, необхідний при вагітності – цинк, необхідний для хорошого функціонування імунітету. Цинк міститься в печінці, цільних зернах, сирах, курці, гарбузовому насінні.

Позитивно впливають на розвиток мозку омега-3 для вагітних, присутні в рибі.

Принципи правильного харчування

Загальні поради по харчуванню в період виношування дитини:

Крім алергічних і інших шкідливих продуктів, бажано також уникати їжі, що викликає метеоризм, здатної спровокувати дисбактеріоз кишечника, неприємні відчуття через зменшення вільного об’єму черевної порожнини.

Уникайте смаженої їжі, тому що вона містить канцерогенні речовини, обтяжує організм. Обережність також необхідна при споживанні продуктів, що провокують рефлюкс.

Споживайте достатню кількість несолодкої рідини. При вагітності доцільно скоротити споживання кави, чаю. Небажано також пити воду з-під крана, тому що вона може містити речовини, несприятливі для вагітної жінки і плоду. Підходить зелений чай, ройбуш, соки. Трав’яний чай при вагітності слід пити з обережністю.

Консерви, стерилізовані овочі, ковбаси взагалі не підходять для раціону майбутньої мами. Навпаки, доречно зосередитися на натуральних продуктах. Пам’ятайте, що різні добавки для вагітної жінки більш небезпечні, ніж для інших людей.

Уникайте сирого м’яса, риби, включаючи, оселедець, що не проходить термічну обробку.

Ризиковано пити непастеризоване молоко від невідомих корів, непастеризоване козяче молоко. Воно може містити різні збудники інфекцій.

При вагітності рекомендується вживати близько 1/2 л молока в день. Кальцій, присутній в ньому, важливий не тільки, як профілактика руйнування зубів майбутньої мами. Він позитивно впливає на формування кісток плода.

Джерело

Поділись


Новини партнерів