5 міфів про засмагу, в які не варто вірити

Незважаючи на те, що весна не завжди сонячна і часом не дуже й ласкава, а сніг в травні швидше інтригує, ніж дивує, УФ-промені зараз мають на шкіру більший вплив, ніж взимку.

Що це означає?

А це значить, що в рамках зниження різного роду ризиків (від фотостаріння до меланоми) важливо подбати про засоби з SPF в косметичці. А заодно – розібратися з міфами про засмагу, які продовжують циркулювати навколо нас, але в які, насправді, давно пора перестати вірити.

Міф 1. Базова засмага допомагає знизити ризики.

Ні, ні і ще раз ні. Тому що базової засмаги, на жаль, не існує. І засмага будь-якого ступеня пошкоджує нашу шкіру на рівні ДНК, оскільки потемніння свідчить як раз про перерозподіл меланіну як захисної функції. Плюс, при багаторазовій дії сонячних променів шкіра не просто темніє, але і потовщується, що збільшує ризики незворотних ушкоджень в майбутньому.

Міф 2. Засмага в цілому безпечна.

Будь -яка засмага шкідлива для шкіри – ось перше і головне, що важливо розуміти. І в той час, як сонячні опіки можуть бути болісними і такими ризикованими з точки зору розвитку меланоми, навіть проста засмага, провокуючи фотостаріння, збільшує ризик пошкодження ДНК.

Так що лікарі рекомендують утриматися від засмаги в будь-якому форматі, віддаючи перевагу автозасмазі і бронзерам. Якщо ж зробити це не можливо (наприклад, у відпустці), не забувайте наносити засіб з достатнім SPF і оновлювати його кожні дві години і після кожного купання, а також тримайтеся подалі від пляжу в період з 10:00 до 14:00.

Міф 3. Сонце необхідне для отримання вітаміну D.

Хоча в цьому твердженні є сенс, оскільки вітамін D дійсно добре засвоюється організмом під впливом сонця, дослідники, зіставивши ризики і бонуси, прийшли до висновку, що гра не варта свічок. За словами експертів, досягнення необхідного рівня вітаміну D можливе за допомогою правильного харчування (жирна риба, ікра, яйця, гриби, вершкове масло) і добавок (після консультації з лікарем). Тобто, для цього зовсім не обов’язково шкодити шкірі.

Міф 4. В основному шкірі шкодять UVB-промені.

Ви напевно знаєте, що існує два типи ультрафіолетових променів – UVA і UVB. Зазвичай у всіх бідах звинувачують UVB-промені, так як саме вони пов’язані з сонячними опіками і розвитком раку шкіри.

Але це не означає, що UVA-промені безпечні.

Останні, пояснюють експерти, пов’язані з появою зморшок і погіршенням текстури шкіри, що навряд чи стане для когось приємним бонусом. Крім того, при тривалому впливі навіть UVA-промені шкідливі для ДНК – і це та причина, через яку важливо купувати засоби виключно з подвійним захистом.

Міф 5. Людям з темною шкірою потрібен мінімальний SPF.

Нічого подібного. Правда в тому, що будь-яка засмага, навіть мінімальна, свідчить про пошкодження шкіри. А це збільшує ризики фотостаріння і раку, так що адекватний захист необхіден шкірі будь-якого кольору. Проблема з темною шкірою ще і в тому, що, оскільки вона не так гостро реагує на сонце, контролювати ступінь пошкодження стає складніше. Ось чому забувати про санскрін тут, зрозуміло, не можна.

Джерело

Поділись


Новини партнерів