Експерти назвали вітамін, дефіцит якого послаблює стінки артерій

Для захисту від хвороб серця дуже важливо зберігати міцність та еластичність всіх кровоносних судин. А нестача в організмі цього вітаміну особливо небезпечна здоров’я.

Низький рівень вітамінів B12, B6 та B9 може призвести до атеросклерозу – основної причини серцево-судинних захворювань, відповідальних за більшість смертей у всьому світі. Йдеться про дефіцит вітамінів групи В, необхідної для деградації гомоцистеїну – амінокислоти, що призводить до атерогенної трансформації аорти, що спричиняє накопичення макрофагів та ліпідів, порушення її біомеханічних властивостей та дезорганізацію аортального колагену/еластину.

Поєднання дефіциту вітаміну В та гіперхолестеринемії призводить до потовщення аорти, зниження дифузії води в аорті, підвищення рівня “поганого” холестерину та порушення судинної реактивності. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно від серцево-судинних захворювань гине близько 18 мільйонів людей. Більшість хвороб пов’язана з атеросклерозом, який є накопиченням жирів і холестерину на стінках артерій, що і призводить до їх звуження.

Вітамін B12 розщеплює важливу амінокислоту, яка називається гомоцистеїном, яка бере участь у патофізіології атеросклеротичного процесу. Фолієва кислота та вітаміни B12 та B6 є важливими кофакторами у метаболізмі гомоцистеїну і, як було показано у кількох дослідженнях, ефективно знижують підвищений рівень гомоцистеїну.

Є кілька симптомів, пов’язаних з дефіцитом вітаміну B12:

  • блідий, жовтуватий відтінок на шкірі;
  • червоний язик, що викликає біль;
  • головний біль;
  • проблеми з концентрацією.
Поділись


Новини партнерів