Вчені з’ясували, яким людям життєво необхідно спати вдень

Ми знаємо, що маленьким дітям потрібний денний сон. Але як щодо дорослих? Виявляється, їм він теж потрібен, а декому навіть може допомогти вирішити певні проблеми зі здоров’ям.

Щоразу, коли ми не висипаємося, то увесь день почуваємося погано: може боліти голова, потрібно долати слабкість і постійне позіхання, а в очах з’являється неприємне відчуття, ніби в них потрапив пісок. Організму потрібно щонайменше 7-8 годин, щоб відновити сили та нормально функціонувати увесь наступний день.

Деякі ж примудряються рятуватися денним сном, якщо їм дозволяє графік. Якщо дуже хочеться спати, навіть півгодини сну можуть покращити ситуацію. Виспатися ви не виспитесь, звичайно, але мозок «перезарядиться», ви відчуєте приплив бадьорості.

Звідси випливає запитання: «Чи корисний денний сон для нашого організму?». Вчені відповідають однозначно: так, корисний! Денний сон, можливо, незабаром прописуватимуть як ліки. Відразу кілька досліджень встановило його користь для організму. Так, 20-хвилинний відпочинок вдень покращує багато показників: пам’ять, концентрацію, знижує дратівливість та підвищує настрій.

Деяким людям може бути не просто корисно, а навіть потрібно спати вдень, пише британське видання Express. Йдеться про тих, хто страждає на гіпертонію. Група американських вчених провела дослідження, після якого дійшла висновку: навіть короткий денний сон може знижувати артеріальний тиск.

«Сон опівдні знижує рівень артеріального тиску так само, як і інші зміни у способі життя. Наприклад, скорочення споживання солі та алкоголю може знизити рівень артеріального тиску на 3–5 мм рт. ст. Такий же ефект має і денний сон», — каже кардіолог Маноліс Калістратос.

Якщо гіпертоніки спатимуть вдень, то тиск знижуватиметься, отже, значно знижується ризик серцево-судинних катастроф. Так, наприклад, шанс отримати серцевий напад зменшується на цілих 10%.

Поділись


Новини партнерів