Скільки кофеїну містять безкофеїнові напої?

Все більше доказів свідчать про те, що помірне вживання кави та чаю допомагає зміцнити здоров’я людини. Гарвардське дослідження з великою вибіркою показало, що люди, які вживають чай або каву, мають менший ризик розвитку діабету та, можливо, серцево-судинних захворювань. Однак, кофеїн може нівелювати ці переваги, особливо якщо ви чутливі до його впливу. Крім усього іншого, кофеїн може викликати неспокій і проблеми зі сном, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Якщо ви хочете отримати користь для здоров’я від вживання чаю та кави, не зазнаючи неприємних наслідків кофеїну, вам варто спробувати безкофеїнові варіанти цих напоїв. Кофеїн не має поживної цінності, тож ви нічого не втратите.

Та ви маєте знати, що навіть у каві “без кофеїну” кофеїн все одно присутній. У середньому чашка кави без кофеїну (236 мл) містить до 7 мг кофеїну. Для порівняння, чашка звичайної кави містить від 70 до 140 мг кофеїну. Про чай без кофеїну можна сказати те саме.

І звичайна кава, і кава без кофеїну потенційно можуть захищати мозок від вікового когнітивного спаду. Однак дослідження, опубліковане в журналі Elsevier, виділило каву без кофеїну та її ефекти, що стимулюють роботу мозку. Ключовим висновком було те, що речовини, що містяться в каві без кофеїну, можуть захищати нейрони мозку. Це може допомогти запобігти розвитку нейродегенеративних захворювань, таких як хвороби Альцгеймера та Паркінсона.

За даними клініки Майо, зловживання кофеїном може стати причиною таких симптомів:

  • Головний біль
  • Безсоння
  • Нервовість
  • Дратівливість
  • Часте сечовипускання або неможливість контролювати сечовипускання
  • Прискорене серцебитя
  • М’язові спазми.

Порушення сну є особливо неприємним наслідком вживання надто великої кількості кофеїну, адже навіть незначне скорочення часу сну може вплинути на вашу працездатність наступного дня. Більше того, хронічна безсоння пов’язана з безліччю серйозних проблем зі здоров’ям, таких як хвороби серця. Але незалежно від того, п’єте ви напої з кофеїном чи безкофеїнові аналоги, є також непрямі ризики для здоров’я.

Якщо ви п’єте чай або каву з цукром або ароматизованими сиропами, ви можете мимоволі пошкодити зуби і додати в свій раціон порожніх калорій. Саме вони часто спричиняють ожиріння.

Поділись


Новини партнерів