Фахівці назвали 5 симптомів прихованого варикозу

Варикозне розширення вен виникає, коли клапани в наших венах ніг перестають працювати належним чином, тобто кров не може рухатись по венах так, як потрібно. Найпоширенішим симптомом варикозного розширення вен є їх опуклість, вони починають виступати над шкірою. Та приблизно у половини хворих такі ознаки не з’являються, і вони дізнаються про варикоз тільки тоді, коли він спричиняє ускладнення, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

При варикозі стінки судин пошкоджуються розтягненням, зворотний потік крові викликає запалення вен та навколишніх тканин, а також може спричинити кровотечу та появу згустків.

Так як цей стан може бути небезпечним, варто звернути увагу на такі попереджувальні ознаки:

Синій чи темно-фіолетовий колір вен. Посинілі вени можуть з’являтись не лише на ногах, їх також називають “павуковими венами”. Традиційно вони вважаються косметичною проблемою, яка не несе загрози здоров’ю, але фахівці кажуть, що в 90% випадків вони свідчать про прихований варикоз. Якщо ви будете боротись з наслідком, а не з причиною, посинілі вени повернуться знову.

Свербіж, біль або сухість шкіри над венами. Багато людей досі не підозрюють, що сухість або свербіж шкіри ніг можуть бути показником варикозу. Часто при варикозі розвивається так звана варикозна екзема. Найчастіше вона вражає гомілки, внаслідок чого шкіра починає свербіти і стає сухою. Іноді вона також стає чутливою і людина відчуває біль. Це свідчить про погіршення стану і початок формування венозної виразки.

Поява під шкірою твердих чутливих грудочок. Кров при варикозі згущується, що робить вени набряклими та чутливими до тиску ззовні. Якщо вена знаходиться близько до шкіри, ці грудочки виступають над її поверхнею. Часто це діагностують, як інфекцію і прописують антибіотик. Цей стан відомий також як флебіт.

Жовті, червоні або коричневі плями на щиколотках. Іншим ключовим симптомом варикозного розширення вен є пошкодження шкіри щиколоток, що призводить до появи жовтих, червоних або коричневих плям, відомих як гемосидерин. Вони виникають, коли кров не тече в тому напрямку, в якому потрібно, викликаючи хронічне запалення. Тоді шкіра починає змінювати колір, а тканини навколо неї можуть затвердівати.

Набряклість та важкість у ногах. Якщо ви помітите, що ноги швидко втомлюються, набрякають, відчуваєте біль та важкість, можливо, ви страждаєте від варикозу або прихованого варикозу. Ці симптоми можуть посилюватись, якщо вам доводиться довго стояти або надворі дуже спекотно.

Важливо зазначити, що у кожного з цих симптомів можуть бути різні причини, але при їх появі варто звернутись до лікаря, особливо, якщо ви помітили декілька з них одночасно.

Поділись


Новини партнерів