Фахівець розповів, скільки цукру міститься у склянці фруктового соку

Дієтологи та медичні експерти вважають, що їсти цілі фрукти краще, ніж пити фруктові соки. Вичавлювання соку з фруктів позбавляє їх клітковини. Більше того, склянка фруктового соку містить куди більше цукру, ніж один фрукт. Доктор Сіддхант Бхаргава, фахівець з питань харчування, способу життя та оздоровлення, нещодавно пояснив, чому фруктовий сік менш корисний, ніж самі фрукти. Ще більш важливо це розуміти, якщо ви хочете схуднути або контролювати вміст цукру в крові, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Експерт розповів, скільки цукру ви можете вживати разом зі склянкою фруктового соку, особливо якщо мова йде про пакетовані соки з крамниць.

Наприклад, відомо, що апельсини є багатим джерелом вітаміну С та антиоксидантів. Але чи склянка свіжого або фасованого апельсинового соку забезпечить вас тими ж поживними речовинами?

Більшість упакованих соків рекомендується споживати протягом трьох днів після відкриття пляшки або коробки. Після того, як ви відкриєте пляшку соку, він, швидше за все, окислиться, потрапивши під дію вільних радикалів з навколишнього середовища. “Ось чому упакований фруктовий сік слід вживати протягом трьох днів”, – говорить фахівець.

Часто на пачці соку вказують, що він не містить ароматизаторів та доданого цукру. В той же час, на звороті пачці ви можете прочитати, що 250 мл (одна склянка) соку містить 27 г вуглеводів або простих цукрів, і лише 1 г клітковини.

В одному цілому фрукті буде набагато більше клітковини. “В одному цілому фрукті може бути близько 20 г клітковини і 25 г цукру. Це означає, що глікемічний індекс фрукта буде набагато меншим при поглинанні організмом. Це призведе до більш повільного і, можливо, меншого підвищення рівня цукру в крові”, – пояснює доктор Бхаргава.

27 г вуглеводів, що містяться у склянці соку – це еквівалент 5 чайних ложок. Це, звісно, буде комбінація фруктози та глюкози, та це не має жодного значення. Уявіть, в той час, як на пачці соку гордо розміщують напис “без цукру”, насправді в кожній склянці його міститиметься до 5 чайних ложок.

При цьому мало хто додає більше двох ложок цукру у чай або каву.

Звісно, самі фрукти теж містять цукор, але разом з тим вони багаті на клітковину, яка знижує їхній глікемічний індекс. Також з фруктів ви отримаєте значно більше вітамінів та мінералів.

Тому подумайте двічі, перш ніж покласти сік до свого кошика в супермаркеті.

Поділись


Новини партнерів