Гострий панкреатит: ознаки та симптоми, на які слід звернути увагу

Гострий панкреатит – це надзвичайна медична ситуація, при якій ваша підшлункова залоза запалюється і набрякає, і за відсутності лікування цей стан може бути небезпечним для життя. Коли виникає запалення, ви можете відчувати нестерпний біль у верхній частині живота, який також віддає в спину. У більшості випадків пацієнту потрібна госпіталізація, але якщо такі епізоди повторюються, гострий панкреатит може перерости у хронічний, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Було встановлено, що чоловіки мають більший ризик розвитку цього стану, порівняно з жінками. Три найпоширеніші причини панкреатиту пов’язані з надмірним вживанням алкоголю, жовчнокам’яною хворобою та вживанням деяких ліків. Гострий панкреатит виникає, коли жовчний камінь виходить із жовчного міхура, осідає в жовчних протоках і блокує їх. У деяких випадках панкреатит може бути пов’язаний із генетикою.

Може належати до прямих причин панкреатиту і раптова атака підшлункової залози імунною системою (аутоімунний панкреатит), пошкодження підшлункової залози чи жовчного міхура в результаті операції або травми, а також надмірна кількість тригліцеридів у крові.

До непрямих причин панкреатиту належать:

  • Вживання алкоголю
  • Муковісцидоз, серйозний стан, який вражає легені, печінку та підшлункову залозу
  • Хвороба Кавасакі, хвороба, яка зустрічається у дітей молодших за 5 років
  • Вірусні та бактеріальні інфекції
  • Синдром Рейя, ускладнення певних вірусів, яке також може вразити печінку
  • Деякі ліки, що містять естроген, кортикостероїди або певні види антибіотиків

Симптоми гострого панкреатиту:

Тривалі болі в животі

Як говорилось вище, сильний біль у верхній частині живота є одним з основних симптомів цього стану. Майже всі, хто страждає на гострий панкреатит, відчувають такий біль. При жовчнокам’яній хворобі біль зазвичай починається раптово і досягає максимальної інтенсивності протягом декількох хвилин. Якщо людина зловживає алкоголем, то біль розвивається протягом декількох днів. Біль залишається стійким і сильним тривалий час.

Позиви до блювання

Іноді кашель і навіть глибоке дихання викликає нудоту. У такому стані потрібно сісти вертикально, трохи нахилившись вперед, це може принести полегшення. Часом нудота може бути такою сильною, що призводить до блювання.

Коливання температури тіла та артеріального тиску

При гострому панкреатиті температура тіла спочатку може бути нормальною, але може зростати за кілька годин (від 37,7 до 38,3 градусів). Артеріальний тиск може сильно падати, коли людина з гострим панкреатитом стоїть, це може навіть призвести до втрати свідомості. Іноді при панкреатиті білки очей стають жовтуватими. У деяких людей початковим симптомом може бути шок або навіть кома.

Гострий панкреатит інколи пов’язаний з діабетом 2 типу, який впливає на вироблення інсуліну. Вживання таких продуктів, як нежирний білок, листові овочі та цільні зерна, може покращити вироблення цього гормону.

Залишайтеся завжди зволоженими. Тримайте при собі пляшку з водою. Ви також можете запобігти гострому панкреатиту, обмеживши вживання алкоголю. Якщо ви вже перенесли панкреатит і не змінили спосіб життя, є ймовірність, що він може розвинутися знову. Діти та підлітки до 19 років не повинні приймати аспірин, якщо його не призначив лікар. Аспірин може спричинити синдром Рея, який є відомим фактором ризику гострого панкреатиту.

Поділись


Новини партнерів