Що ви маєте знати про найпоширеніші психічні розлади

На сьогодні психічні захворювання стали однією з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у всьому світі. Те, як людина почувається, думає, поводиться та взаємодіє з іншими людьми, суттєво відображає її психічний стан. Найпоширенішими проблемами із психічним здоров’ям є тривожність, депресія, шизофренія, біполярний розлад та соматоформний розлад, пише Жіночий світ з посиланням на NDTV Doctor.

Ось, що ви маєте знати про ці розлади, щоб вчасно розпізнати їх у себе або ваших близьких:

Тривожність. Тривожний розлад – це серйозне психічне захворювання. Люди, які на нього страждають, часто бувають бувають засмученими та напруженими, вони увесь час відчувають стрес та дискомфорт. Тривожний розлад може сильно впливати на повсякденне життя людини. Часто він супроводжується задишкою, запамороченням, посиленням фізичних відчуттів та порушенням серцебиття. Ще кілька типових симптомів тривожного розладу – це посилена пітливість, нудота, тремтіння і відчуття втрати контролю.

Депресія. Депресія може сильно впливати на повсякденне життя людини і впливати на відчуття та думки людини. Це надзвичайно поширений психічний розлад, який викликає сильний та тривалий смуток, безнадію, втрату інтересу чи задоволення від занять, які раніше радували, зниження рівня енергії, почуття провини або зниження самооцінки, порушення сну або апетиту, а також погіршення концентрації. Все це може тривати довго та впливає на здатність людини піклуватись про себе і виконувати свої щоденні обов’язки. Якщо не звернутись по допомогу, депресія може стати причиною самогубства. Також депресія може мати такі ж симптоми, як тривожний розлад.

Шизофренія. Шизофренія може бути серйозним розладом нервового розвитку, який впливає на те, як людина думає, відчуває та як вона поводиться. Люди, що страждають на шизофренію можуть мати галюцинації, неорганізоване мовлення та поведінку, марення, а також когнітивні порушення.  Люди з шизофренією можуть виглядати цілком нормально, поки не починають озвучувати свої дивні думки.

Біполярний розлад. Біполярний розлад, також відомий як маніакальний розлад, є серйозним психічним захворюванням. Люди, які страждають від біполярного розладу, можуть зазнати екстремальних та незвичних змін настрою та поведінки, що серйозно впливають на їхнє життя. Щаслива та активна людина може раптово стати сумною та байдужою до всього. Ці зміни настрою можуть тривати до 3-12 місяців. Біполярний розлад найчастіше розвивається в пізньому підлітковому віці або у молодих дорослих, але були також зафіксовані випадки біполярних розладів у дітей. Це одне з найпоширеніших психічних захворювань, яке може призвести до самогубства, втрати роботи та сімейних негараздів.

 Соматоформний розлад. Соматоформний розлад – це психічний розлад, при якому психічні чи емоційні проблеми можуть спричинити такі фізичні симптоми, як головний біль, загальну слабкість, біль у грудях, втома, запаморочення та біль у спині. Однак, люди, що на нього страждають, зазвичай не погоджуються, що їхні симптоми зумовлені психологічним фактором і вважають, що мають якусь фізичну проблему. Генетичні та сімейні фактори, підвищена чутливість до болю, складність із контролем емоцій та підвищена тривожність – це кілька поширених факторів, які можуть призвести до соматоформного розладу у деяких людей.

Поділись


Новини партнерів