Що ви маєте знати про післяпологову депресію

Народження нового життя може бути однією з найбільш хвилюючих подій для жінки. Однак, для багатьох молодих мам воно пов’язане з відчуттям тривоги, невпевненістю у собі та депресією. За даними ВООЗ, 30-75% породіль стикаються з післяпологовою депресією, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Післяпологова депресія – це стан, яке починає проявлятися через два і більше тижнів після народження дитини. В цьому стані новоспечена мама може постійно відчувати втому та складність із контролем емоцій, наприклад, вона може раптово розридатись, хоча на перший погляд для цього немає жодних причин. Інтерес до речей, які раніше приносили жінці радість, зникає. Можуть з’явитись проблеми зі сном, постійне відчуття смутку, тривоги, дратівливості, втрата апетиту, тощо. Деякі жінки можуть також мати фізичні симптоми, такі як головний біль, біль у животі та біль у м’язах.

Багато молодих мам відчувають певну «роз’єднаність» зі своєю дитиною та починають сумніватись у своїй здатності піклуватись про неї.

Ніхто не застрахований від післяпологової депресії, але якщо в жінки або її близьких родичів були чи є психічні проблеми, ризик її виникнення суттєво зростає.

Цікаво, що післяпологова депресія може вражати і чоловіків, її називають батьківською післяпологовою депресією. Молодий батько може відчувати постійний смуток через придушення своїх емоцій або сильний суспільний тиск.

На жаль, часто післяпологова депресія залишається непоміченою як самою жінкою, так і її близькими. Найчастіше вона просто минає з часом сама собою, але бувають випадки, коли лікарям доводиться призначати антидепресанти.

Ось, чим можуть допомогти молодій мамі її друзі та родина:

Щоб подолати депресію, для жінки дуже важливо поговорити про свої почуття з фахівцем або близько людиною, якій вона довіряє. Варто нагадати їй, що вона не повинна картати себе за відчуття відокремленості від своєї дитини. Незайвим буде допомогти їй у догляді за дитиною.

Партнеру породіллі варто бути особливо уважним, адже важливо стежити не лише за дитиною, а і відслідковувати ознаки депресії у матері. Особливо повинні насторожити  почуття пригніченості та відстороненості або сильна дратівливість.

Родина не повинна засуджувати жінку за бажання відпочити, прогулятись, з’їсти не надто здоровий смаколик або за прохання про допомогу. Ви повинні розуміти, що у неї зараз сильний дисбаланс гормонів в організмі, і ваша підтримка їй просто необхідна. Сім’я має бути терплячою, люблячою та турботливою.

Поділись


Новини партнерів