Фахівець розповів, як потрібно харчуватись, щоб зберегти здоров’я кишечника

Сьогодні про здоров’я кишечника говорять значно частіше, ніж кілька років тому. І це чудово, бо воно має величезне значення. Дієтолог Дженна Гоуп пояснює, що відкриття зв’язку між мозком та кишечником через блукаючий нерв викликало величезну хвилю інтересу до цієї теми. Адже це означає, що від стану кишечника залежить психічне здоров’я, контроль за вагою, наші харчові уподобання, рівень енергії та неврологічний розвиток, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

На здоров’я кишечника впливає кількість корисних бактерій, що в ньому живуть. Чим більше корисних бактерій, тим ваш кишечник буде здоровіший. Нестача корисних бактерій призводить до посиленого розмноження тих, які шкодять нашому організму.

Ви можете навіть не здогадуватись, що ваш кишечник не в порядку. Зверніть увагу на такі симптоми, як здуття живота, зміна частоти випорожнення кишечника та метеоризм.

Також вас мають насторожити постійне відчуття втоми, кров у калі, заплутаність думок та нестача поживних речовин при їх адекватному споживанні. Якщо вас турбує один або кілька з цих симптомів, зверніться до лікаря.

Першим кроком до здорового кишечника є збалансоване харчування. За словами Дженни Гоуп, для підтримки функції кишківника необхідні харчові волокна та вітамін D. Нестачу останнього пов’язують з порушенням балансу кишкового мікробіому. Клітковина ж виступає поживою для корисних бактерій кишечника, а також полегшує його випорожнення. Дорослій людині потрібно приблизно 30 г клітковини на добу. Їх можна отримати з овочів, фруктів, круп та горіхів.

Також Дженна рекомендує не нехтувати про- та пребіотиками. Пробіотки можна отримати з йогурту та кефіру, а пребіотки містяться в бананах, цибулі, нуті та часнику.

Загальновідомий факт, що для того, аби зберегти своє здоров’я, треба вживати 5 одиниць фруктів та овочів різного кольору щодня. Щоб зміцнити імунітет та покращити стан кишечника, потрібно простежити, щоб у вашому раціоні були присутні різноманітні фрукти, овочі, горіхи, насіння, бобові культури, тощо. Ключ до успіху саме у різноманітності, адже так ви одержите найбільше поживних речовин

Також рекомендується обмежити вживання продуктів з високим вмістом цукру та продуктів, що містять штучні підсолоджувачі.

Поділись


Новини партнерів