Які продукти допоможуть вам зміцнити психічне здоров’я

На щастя, тема психічного здоров’я втратила колишню табуйованість і стала частіше підніматись у суспільстві. Все більше людей розуміють, що можуть мати небезпечні хвороби, які потрібно лікувати під наглядом фахівців. Особливо важливо це на фоні того, що такі стани, як тривожність та депресія, стають все поширенішими у світі, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Пандемія однозначно підлила масла у вогонь в питаннях психічного здоров’я. Невизначеність, соціальна ізоляція та порушення звичного плину життя викликали загострення психічних проблем у людей по всьому світу.

Їжа безпосередньо впливає на наш психічний і емоційний стан. Наприклад, деякі продукти посилюють вироблення так званих «гормонів щастя», які можуть покращувати наш настрій. До них належить, наприклад, серотонін, 95% якого виробляється у кишечнику. На рівень серотоніну має величезний вплив кількість корисних бактерій у кишечнику.

Різні дослідження, проведені в різний час, порівнювали дієти, які вважаються здоровими, такі як середземноморська дієта або традиційна японська дієта, із західною дієтою, яка вважається основною причиною ожиріння. Було встановлено, що ризик депресії на 25-35% нижчий у тих людей, які дотримувались здорових дієт. Науковці вважають, що секрет полягає у великій кількості фруктів, овочів, цільних злаків, риби та морепродуктів, які включають традиційні здорові раціони. При цьому вони включають зовсім невелику кількість м’яса та молочних продуктів, а також мінімум доданого цукру та високооброблених продуктів, які є невід’ємною частиною західного раціону.

Ось 5 продуктів, які вам варто додати в раціон, щоб зменшити імовірність різких перепадів настрою та інших психічних проблем:

Овочі та фрукти. Овочі та фрукти складаються з води, клітковини і різних поживних речовин та мінералів. Фрукти також містять натуральний цукор, який може допомогти вам моментально покращити самопочуття. Дієта, багата на фрукти та овочі, особливо свіжі, може зміцнити ваше психічне здоров’я.

Цільні злаки. Вуглеводи позитивно впливають на вироблення серотоніну у кишечнику. Цільні злаки – це джерело не лише корисних складних вуглеводів, а і цілого ряду інших поживних речовин. Це робить їх прекрасним доповненням до раціону людей, які турбуються про своє психічне здоров’я.

Пісне м’ясо. Нежирне м’ясо багате на кислоти омега-3 та інші поживні речовини, які покращують здоров’я мозку. Також воно є прекрасним джерелом білка, який необхідний для формування тканин м’язів, шкіри, нігтів та волосся. Однак, не варто зловживати м’ясом, воно потрібне людині в помірних кількостях.

Риба. Жирні сорти риби, такі як лосось та скумбрія, відомі своєю користю для мозку. Крім того, вони сприяють зміцненню здоров’я серця, тож, включивши їх у раціон, ви зможете отримати подвійну користь.

Поділись


Новини партнерів