Що трапиться з вашим тілом, якщо ви зменшите споживання вуглеводів

Майже всі продукти, що ми їмо, містять вуглеводи. Вони є важливою частиною раціону, і їх можна знайти практично у всіх видах продуктів харчування, включаючи фрукти та овочі. Та не всі вуглеводи однаково корисні. У ваш раціон мають входити складні вуглеводи, а простих вуглеводів з високооброблених продуктів ліпше уникати, адже жодної поживної цінності вони не мають, пише Жіночий світ з посиланням на Eat This, Not That!.

Ось, що станеться з вашим тілом, якщо ви зменшите споживання нездорових вуглеводів:

Ви почнете спалювати жир. Причому одразу ж. Прості вуглеводи надзвичайно калорійні. Скоротивши кількість калорій, які ви щодня споживаєте, ви примусите свій організм спалювати жирові запаси для отримання енергії, а не цукор, який ви раніше отримували з вуглеводів.

Ви подолаєте відчуття голоду. Голод втамовують не калорії, а поживні речовини: клітковина, білки та корисні жири. На жаль, продукти з високим вмістом рафінованих вуглеводів, містять їх вкрай мало, навіть якщо вони можуть швидко забезпечити нас енергією. Тому, скільки б ви їх не з’їли, потяг до їжі ставатиме тільки сильнішим.

Ваш живіт стане більш пласким. Замінивши продукти з простими вуглеводами на продукти з високим вмістом клітковини, ви дуже скоро помітите, що живіт став більш пласким. При недостатньому споживанні клітковини корисні бактерії кишечника не мають поживи, а отже не можуть належно виконувати свої функції. Це призводить до здуття живота та проблем із травленням, що змушує наш живіт виглядати більшим, ніж він є насправді.

Ви зменшите ризик розвитку діабету. Зловживання простими вуглеводами призводить до різкого зростання рівня цукру в крові, що примушує підшлункову залозу виробляти все більше інсуліну. В довгостроковій перспективі це може призвести до розвитку інсулінорезистентності і, як наслідок, діабету 2 типу.

Ваші м’язи стануть міцнішими. Ледь не всі продукти на світі корисніші за прості вуглеводи – від гамбургерів до морозива. В основному така ситуація склалась через те, що продукти, багаті на прості вуглеводи, майже не містять білків. Білки – це будівельний матеріал для наших м’язів, волосся, нігтів та шкіри. Споживаючи білок та інші поживні речовини, ви забезпечуєте своєму тілу все, що йому необхідно для росту та розвитку, не отримуючи при цьому зайвих калорій.

Ви будете почуватись більш енергійними. Не всі вуглеводи шкідливі для організму. Певна їх кількість необхідна нашому тілу, в тому числі і для правильної роботи м’язів та мозку. Замінивши прості вуглеводи на більш повільні їх варіанти, такі як фрукти та овочі, цільнозерновий хліб, вівсянку, коричневий рис, тощо, ви забезпечите стабільний приплив енергії та уникнете різкого підйому, а потім такого ж різкого падіння рівня енергії.

За даними клініки Майо, людині потрібно споживати близько 50 г вуглеводів щодня. Якщо ви отримуватимете їх менше, то будете відчувати постійну втому. Добову норму вуглеводів можна отримати, з’ївши одну порцію вівсяних пластівців або 1,5 банана. Таким чином, хоча скорочення споживання вуглеводів корисне для загального здоров’я людини, повне їх виключення з раціону може мати небажані наслідки.

Поділись


Новини партнерів