13 цікавих фактів про ваш імунітет

Всім відомо, що від міцності нашого імунітету залежить збереження здоров’я. Імунна система – це наш захист від хвороботворних мікроорганізмів. Саме вона допомагає нам уникати інфекцій та інших хвороб, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Зважаючи на важливість імунітету, нам варто знати про нього якомога більше. Ось декілька неймовірних фактів про вашу імунну систему, які повинен знати кожен:

Вроджений імунітет захищає нас з перших хвилин життя. Вроджений імунітет – це два захисних механізми нашого організму. Шкіра та слизові оболонки виступають в якості захисних бар’єрів, які запобігають проникненню та поширенню інфекційних агентів по всьому тілу.

Специфічний імунітет здатен запам’ятовувати збудники інфекцій. Якщо вірусу чи бактерії вдається пробити захист вродженого імунітету, спрацьовує друга лінія захисну – специфічний або адаптивний імунітет. Коли інфекцію буде подолано, специфічний імунітет запам’ятовує зустріч зі збудником, і під час наступного контакту з ним він працюватиме більш ефективно.

Немовлят тимчасово захищає імунна система матері. Під час останнього триместру вагітності дитині передається частина антитіл матері. Забезпечуючи новонародженому певний імунітет проти інфекцій від народження. Однак цей захист є тимчасовим і його ефективність знижується вже через кілька тижнів. Недоношені діти не мають такого імунітету, оскільки процес передачі антитіл у них не завершився.

Грудне молоко містить антитіла. Грудне молоко теж містить антитіла, які захищають новонародженого від різних хвороб, зокрема від пневмонії та діареї, які є головними причинами дитячої смертності у всьому світі. Грудне молоко також містить гормони та фактори росту, які сприяють розвитку імунної системи.

Ефективність імунітету знижується з віком. По мірі старіння імунітет все менш ефективно протистоїть інфекціям. Зокрема, імунній системі стає все важче розпізнавати та знищувати ракові клітини, що пояснює високу захворюваність на рак серед літніх людей.

Наш імунітет формується навколишнім середовищем. Гени відіграють важливу роль у визначенні ефективності нашої імунної системи. Але дослідники виявили, що довкілля відіграє головну роль у її формуванні.

Ось чому навіть у близнюків істотно відрізняється імунітет. Річ у тім, що в дорослому віці вони опиняються в різних середовищах, так як живуть, працюють та відпочивають у різних місцях.

Стрес може погіршити роботу імунітету. Стрес може призвести до безсоння. Хронічний стрес може пошкодити ваші імунні клітини та підвищити рівень гормону стресу кортизолу. Він також збільшує ризик застуди.

Надлишок білих кров’яних тілець може свідчити про проблеми. Якщо у вашій крові 11 000 і більше лейкоцитів на мікролітр, це свідчить про серйозні проблеми зі здоров’ям. Хоча це може бути наслідком приойму деяких ліків, такий же ефект можуть мати інфекційні та ракові захворювання.

Високу температуру викликає робота імунітету. У багатьох випадках лихоманка є реакцією імунної системи на інфекцію, вірусну чи бактеріальну. Однак лихоманка – це не власне захисний механізм, а ознака того, що імунна система активізується і вивільняє клітини крові.

Сміх корисний для імунітету. Сміх позитивно впливає на імунну систему. Коли ми сміємося, вироблення антитіл і носовій порожнині та дихальних шляхах стає більш інтенсивним. Звісно, сміх не захистить нас від всіх інфекцій, але знизить ризик деяких видів раку та ще кількох хвороб.

Імунітет залежить від роботи багатьох органів. Роботу імунітету забезпечують одразу декілька органів, таких як тимус, кістковий мозок, лімфатичні вузли, селезінку та аденоїди, тощо.

Імунітет може почати атакувати наш організм. У деяких випадках антитіла починають атакувати здорові клітини організму. Саме цей процес викликає появу аутоімунних захворювань.

Невелика кількість сонячного світла зміцнює імунітет. Дослідження показали, що невелика кількість сонячного світла корисна для імунної системи. Помірний вплив сонячного світла може покращити захист від інфекцій та поліпшити захисний механізм вашої шкіри. Але будьте обережні, оскільки надмірна кількість сонця може збільшити ризик розвитку раку шкіри.

Поділись


Новини партнерів