Названо 2 фактори, що найбільше скорочують тривалість життя

Зараз люди як ніколи намагаються зберегти своє здоров’я та збільшити тривалість життя. Пошук шляхів до цього може заплутати, адже часто можна знайти поради, які суперечать одна одній. Однак, дослідження показали, що найбільше на тривалість життя впливають куріння та відсутність фізичних вправ. Одразу ж за ними йдуть вживання алкоголю та нездорова дієта, пише Жіночий світ з посиланням на Express.

Дослідження показало, що відмова від куріння та регулярні фізичні вправи можуть збільшити тривалість життя на 6-8 років, навіть для тих людей, які мають хронічні захворювання.

За словами вчених з університету Лестера, куріння найсильніше впливає на наше здоров’я. Слідом ідуть рівень фізичної активності, харчування та вживання алкоголю.

В досліджені використовувались дані з Британського біобанку, бази генетичної та медичної інформації більш, ніж 500 000 людей, яку збирали мінімум 6 років. Вчені оцінили поширеність 36 хронічних захворювань і вирішили перевірити, чи впливає здоровий спосіб життя на те, скільки людина проживе.

Спосіб життя учасників оцінювали за тим, скільки вони тренувались, скільки пили алкоголю, чи курили вони та якої дієти дотримувались. Тільки після цього оцінювався загальний стан їхнього здоров’я.

Чоловікам, що мали два та більше хронічних захворювання, “дуже здоровий” спосіб життя дозволив прожити на 6,3 роки довше. “Здоровий” спосіб життя допоміг чоловікам-учасникам прожити на 4,5 роки більше. Жінки, які дотримувались “дуже здорового” способу життя, в середньому жили на 7,6 років більше, а ті, які дотримувались “здорового” способу життя, прожили на 6,4 років більше.

До 45 років очікувана тривалість життя курців була на 5-6 років меншою, ніж у їхніх однолітків, що не курять.

Вчені заявляють, що їхні результати, опубліковані в PLOS Medicine, показують, що можна застосовувати здоровий спосіб життя, щоб зменшити ризик хронічних захворювань, а також що він може бути корисним тим, хто вже має хронічні хвороби.

Декілька інших досліджень також підтвердили результати науковців з університету Лестера, зокрема дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі епідеміології.

Поділись


Новини партнерів