Чи може кава зменшити ризик хвороби Паркінсона?

Нещодавнє дослідження показало, що кофеїн допомагає знизити ризик розвитку хвороби Паркінсона у людей, які мають генні мутації, пов’язані з розладами руху, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

За словами авторки дослідження доктора Грейс Кротті, ці результати є дуже багатообіцяючими і можуть заохотити науковців проводити більше досліджень у цьому напрямку.

“Можливо, що рівень кофеїну в крові може бути використаний як біомаркер для визначення людей із такою генетичною мутацією, у яких буде розвиватись хвороба Паркінсона, якщо він залишатиметься відносно стабільним”, – додала Кротті.

Попередні дослідження показали, що кофеїн може захищати від хвороби Паркінсона людей, які не мають генетичних факторів ризику. Це нове дослідження було зосереджене на мутації гена LRRK2, яка збільшує імовірність розвитку Паркінсона.

Не у всіх людей, що мають мутацію цього гена, з’являється хвороба Паркінсона, тому вчені намагаються визначити інші генетичні фактори чи фактори навколишнього середовища.

Чи може вживання оба невживання кави бути одним із них? У цьому дослідженні 188 людей, що страждають на хворобу Паркінсона, порівняли із 180 людьми без цієї хвороби. В обох групах були люди з мутацією гена LRRK2 та без неї.

Серед людей з генною мутацією у тих, хто страждає на хворобу Паркінсона, концентрація кофеїну в крові на 76% нижча, ніж у тих, хто не має цієї хвороби. Серед людей без мутації у тих, у кого була хвороба Паркінсона, концентрація кофеїну в крові на 31% нижча, ніж у тих, хто не хворів.

Загалом учасники, які страждали на хворобу Паркінсона, споживали на 41% менше кофеїну, ніж ті учасники, яким вдалось уникнути цього захворювання.

Дослідження оцінювало стан учасників в конкретний момент часу, тому про довгостроковий вплив кофеїну на імовірність хвороби Паркінсона або швидкість її прогресування воно нічого не може розповісти.

Також вчені зазначили, що знайшли тільки кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок. Дослідження було опубліковано в мережі 30 вересня.

Поділись


Новини партнерів