5 способів подолати потяг до шкідливої їжі

Якщо ви коли-небудь дотримувались дієти для схуднення, ви знаєте, що вашим головним ворогом у цій справі є посилений потяг до їжі. Варто лише один раз піддатись спокусі, і результат тижневої роботи над собою буде знищено. Особливо важко позбутись потягу до нездорової їжі, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Дослідження, проведене в 2007 році та опубліковане в Proceedings of the Nutrition Society, показало, що потяг до їжі має гедонічний характер, тобто вона регулюється частиною мозку під назвою смугасте тіло. Воно відповідає за за задоволення, мотивацію та пам’ять.

Дисбаланс таких гормонів, як лептин, грелін та серотонін, може спричинити потяг до їжі. Це, до речі, пояснює, чому у вагітних жінок виникає сильне бажання їсти специфічні продукти (або їх комбінації) протягом усієї вагітності.

Таким чином, подолати бажання з’їсти щось нездорове можна за допомогою нормалізації гормонального фону. Ось кілька порад, які допоможуть вам підтримувати баланс гормонів в організмі та усунути надмірний потяг до їжі:

Знизьте рівень стресу. Стрес часто призводить до емоційного переїдання та потягу до “комфортної” їжі, що містить велику кількість вуглеводів. Особливо актуально це для жінок. Якщо ви знайдете способи позбутись надмірного стресу, уникнути переїдання буде легше.

Пийте воду. Відчуття спраги часту плутають з відчуттям голоду. Тому намагайтесь пити достатньо води протягом дня. Це допоможе вам стримати відчуття голоду.

Забезпечте собі здоровий сон. Недосипання та порушення сну впливають на наші мозок та тіло. Дослідження показують, що проблеми зі сном також можуть призвести до дисбалансу гормонів. Тому намагайтесь лягати спати в один і той самий час та отримувати 7-8 годин повноцінного сну щоночі.

Споживайте білок. Частий потяг до нездорової їжі може свідчити про те, що ваш раціон недостатньо поживний та містить надто мало білка. Споживайте більше пісного білка з різних джерел, таких як курка, риба, яйця, горіхи, насіння, бобові та цільні злаки.

Не пропускайте прийоми їжі. Голод – це головна причина потягу до нездорових та калорійних продуктів. Тому харчуватись потрібно регулярно. Дотримуйтесь режиму харчування та намагайтесь отримувати з їжі якнайбільше різноманітних поживних речовин.

Поділись


Новини партнерів