5 побічних ефектів кави та способи їх уникнути

Багато хто розпочинає свій день з чашки гарячої ароматної кави. А чом би й ні? Зрештою, кава не лише смачна, а і дуже корисна для здоров’я. Однак, якщо вживати її занадто багато, або ж у неправильний час, ви можете отримати куди більше шкоди, ніж користі, пише Жіночий світ з посиланням на News 18.

Нове дослідження, опубліковане в British Journal of Nutrition, вказує на те, що ранкова чашка кави, випита натщесерце, може викликати сильне зростання рівня цукру в крові. До того ж, регулярне вживання кави на голодний шлунок збільшує ризик розвитку діабету та хвороб серця.

Ось, з якими ще побічними ефектами ви можете зіткнутись, якщо вживатимете каву неправильно:

Розлади сну. Всім відомо, що у вечірній час від кави краще утриматись. Вона є прекрасним стимулятором і більшість людей п’є її саме для того, щоб швидше прокинутись. Тому ті, хто п’ють каву перед сном, довше засинають та навіть страждають на безсоння. Намагайтесь не пити каву менш, ніж за 2-3 години до сну.

Тривожність. Кава робить нас більш пильними, викликаючи вивільнення адреналіну, але надлишок кави може стати причиною зростання тривожності і навіть панічних атак. Особливо яскраво це проявляється в людей, чутливих до дії кофеїну. Найкращий спосіб цього уникнути – це оцінити свій стан після однієї чашки кави. Якщо з’являється запаморочення, нервозність чи тремтіння рук, вам ліпше уникати цього напою.

Проблеми з травленням. Кава має легкий послаблюючий ефект і стимулює дефекацію. Якщо ваша травна система чутлива або ви страждаєте від таких проблем, як гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ), то цілком ймовірно, що вживання надмірної кількості кави викличе у вас розлади шлунку чи діарею. Якщо з вами таке трапляється, варто скоротити споживання кави, частково замінивши її на чай.

Кофеїнова залежність. Дослідження показують, що кофеїн викликає ті самі хімічні реакції мозку, що і деякі наркотики, але споживання кофеїну не призводить до сильного звикання. В той же час, надмірне споживання кави з часом призводить до психологічної та фізичної залежності. У таких випадках відсутність кави може викликати появу симптомів “ломки” – головний біль, дратівливість, млявість або втома. Тому дуже важливо контролювати як частоту, так і кількість споживання кави.

Підвищення артеріального тиску та частоти серцебиття. Як уже згадувалося, кава є стимулятором, який підвищує пильність і не дає заснути. Надмірне споживання або споживання кави тими, хто має високу чутливість до дії кофеїну, може підвищити кров’яний тиск, а також пульс. Якщо постійно вживати каву у великих кількостях, ризик розвитку гіпертонії і порушень серцевого ритму зросте. Це, в свою чергу, збільшує ризик розвитку серцево-судинних хвороб. Тому контролюйте кількість випитих чашок кави, це вкрай важливо для вашого здоров’я та довголіття.

Поділись


Новини партнерів