5 корисних властивостей йоги та медитації, які підтверджені наукою

Ми живемо в божевільному темпі. А з моменту початку пандемії рівень стресу та напруги у суспільстві піднявся до нечуваних висот. Способів розслабитись та зняти стрес існує багато. До них належать, наприклад, йога та медитація, пише Жіночий світ з посиланням на Times Now.

Позитивний вплив йоги та медитації на емоційний стан людини підтверджений вже давно. Але це не єдина їхня перевага. Ось 5 науково підтверджених переваг медитації і йоги, якими вам варто скористатись:

Зменшення рівня стресу. Ситуація зараз дуже нестабільна. Невизначеність, пов’язана з можливим поверненням всіх карантинних обмежень, втратою робочих місць та скороченням заробітних плат, особисті проблеми – все змушує нас постійно перебувати в стресі. Якщо ви відчуваєте перенапруження, приділіть собі 10 хвилин. Підіть в улюблене місце у вашому домі, сядьте прямо та сконцентруйтесь на своїх відчуттях. Намагайтесь дихати глибоко і повільно.

Зниження артеріального тиску. Стрес, як правило, призводить до підвищення артеріального тиску. Високим тиском легковажити не слід, адже він може дати цілий ряд небезпечних ускладнень. Йога і медитація можуть допомогти у зниженні тиску. Вони заспокоюють нерви і вирівнюють серцебиття. Особливо корисними для людей з високим тиском є поза Шавасана, поза мосту та поза зігнутої свічки.

Зміцнення здоров’я суглобів. Сидяча робота так чи інакше позначиться на стані суглобів. Навіть якщо ваше робоче місце облаштовано максимально комфортно, ваші суглоби однаково старітимуть швидше. При тривалому сидінні зменшується надходження синовіальної рідини, яка доставляє свіжий кисень та поживні речовини до суглобового хряща, допомагаючи відновити його та підтримувати його здоров’я. Йога ж зміцнює м’язи навколо суглобів, допомагаючи їх фіксувати та стабілізувати.

Покращення якості сну. Знімаючи стрес, заспокоюючи нерви та знижуючи кров’яний тиск, йога сприяє швидшому засинанню та більш міцному сну протягом всієї ночі. До того ж, йога та медитація допомагають покращити ваш емоційний стан зранку після пробудження. Річ у тім, що вони збільшують секрецію мелатоніну, який регулює наш цикл сну-неспання. Також вони допомагають полегшити симптоми депресії, тривожності, хронічного болю та стресу, що також сприяє покращенню якості сну.

Полегшення мігрені та головного болю. Збільшення часу, проведеного перед моніторами, зробило більш поширеною проблему головного болю, а також призвело до появи мігрені в людей, які ніколи раніше на неї не страждали. Перш, ніж пити знеболювальні, спробуйте йогу або медитацію. Дослідження показують, що ті, хто регулярно їх практикують, рідше страждають на мігрень.

Поділись


Новини партнерів