Які вітаміни називають жиророзчинними та звідки їх можна одерждати

Ми часто чуємо, що в період застуд нам потрібно зміцнити імунітет, споживаючи більше вітамінів. При цьому більшість людей навіть не знає достеменно, що це за речовини та навіщо вони нам потрібні, однак вітамінні комплекси користуються незмінною популярністю, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Вітаміни поділяються на водорозчинні та жиророзчинні. Різниця між ними полягає в тому, як вони засвоюються і зберігаються в організмі. Обидва типи вітамінів засвоюються під час перетравлювання їжі. Надлишки жиророзчинних вітамінів відкладаються у  печінці та жирових тканинах, тоді як надлишки водорозчинних вітамінів просто виводяться з організму разом з сечею.

Жиророзчинні вітаміни, як випливає з їх назви, розчиняються в жирах. Без них цей тип вітамінів не засвоїться. Жиророзчинні вітаміни можуть відкладатись в організмі та пізніше використовуватись ним для покращення зору та контролю утворення тромбів. Водорозчинні вітаміни не потребують присутності жирів, їх можна споживати на голодний шлунок. Оскільки вони не відкладаються в організмі про запас, водорозчинні вітаміни потрібно вживати значно частіше, ніж жиророзчинні.

Надлишкове накопичення жиророзчинних вітамінів може мати токсичний вплив на організм. Таку кількість вітамінів дуже важко отримати з продуктів харчування, найчастіше гіпервітаміноз спричиняє безконтрольне споживання вітамінних добавок.

Жиророзчинні вітаміни потрібні для нормального функціонування, росту та підтримки різних тканин організму. Також вони мають антиоксидантні властивості, тобто вони захищають клітини від пошкодження, передчасного старіння, а також зміцнюють імунну систему.

Ось список жиророзчинних вітамінів та їхні функції в людському організмі:

Вітамін А. Вітамін А відповідає за важливий процес, який зветься диференціацією клітин. Під час диференціації визначається, який тип матиме клітина та які функції вона буде виконувати. Також вітамін А потрібен для підтримки здоров’я очей.

Його можна знайти в в гарбузі, моркві, капусті, помідорах, яєчних жовтках, сирі та маслі.

Вітамін D. Вітамін D регулює засвоєння кальцію з кишечника. Кальцій допомагає в регулюванні артеріального тиску, скороченні м’язів і підтримує належну щільність кісткової тканини. Нестача вітаміну D призводить до вимивання кальцію з кісток, що збільшує ризик рахіту та остеопорозу. Дослідження також показали, що адекватний рівень вітаміну D в організмі може зменшити ризик важкого перебігу COVID-19.

Він міститься в жирній рибі, збагачених молочних продуктах, грибах, а також він може вироблятись шкірою під впливом сонця.

Вітамін Е. Вітамін Е захищає організм від шкідливого впливу вільних радикалів. Вони можуть пошкоджувати клітини нашого тіла, що збільшує ризик розвитку раку та інших серйозних хвороб. Вітамін Е допомагає у розширенні судин та запобігає утворенню згустків крові, які можуть призвести до інсульту та інфаркту.

Він міститься в насінні соняшнику, горіхах, рослинних оліях.

Вітамін К. Існує два основних типи вітаміну К – К1 і К2. Обидва вони регулюють згортання крові, зміцнюють здоров’я кісток, покращують функцію серцево-судинної системи та інших систем організму. Дефіцит цього вітаміну найчастіше буває у дітей, оскільки вони народжуються з низьким рівнем цього вітаміну в організмі.

Вітамін К1 міститься в петрушці, капусті, шпинаті та брюссельській капусті. К2 міститься в яєчних жовтках, ферментованих продуктах і сої.

Поділись


Новини партнерів